Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EP o rozsudku Súdneho dvora EÚ: Už žiadne výhovorky

Na ilustračnej fotografii sú migranti z Egypta. Foto: TASR/AP

Dnešný verdikt súdu podľa Moraesa ukázal, že členské štáty EÚ sa nemôžu vyhnúť svojej zodpovednosti.

Brusel 6. septembra (TASR/Teraz.sk) - Spravodajkyňa Európskeho parlamentu (EP) pre rozhodnutia o premiestňovaní utečencov Ska Kellerová a predseda Výboru EP pre občianske slobody Claude Moraes privítali dnešného rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ktorý zamietol žaloby Slovenska a Maďarska na kvóty pre utečencov.

Súdny dvor EÚ dnes v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a SR proti rozhodnutiu Rady EÚ zo septembra 2015 o relokáciách utečencov z Grécka a Talianska. Na rozdiel od postoja vlád oboch žalujúcich krajín súd konštatoval, že systém relokácií je primeraný a "skutočne prispieva k tomu, aby Grécko a Taliansko mohli riešiť dopady migračnej krízy z roku 2015".

Nemecká europoslankyňa z frakcie Zelených Ska Kellerová v reakcii uviedla, že teraz, keď Súdny dvor EÚ odmietol kroky Maďarska a SR proti prerozdeľovaniu utečencov, už neobstoja žiadne výhovorky.

"Napokon aj tie členské štáty, ktoré doteraz bojkotovali relokáciu utečencov, musia konať. Solidarita v EÚ nie je jednosmerná. Politici ako maďarský premiér Viktor Orbán nemôžu požadovať viac peňazí na ochranu hraníc a zároveň blokovať prijatie utečencov z Grécka a Talianska," odkázala Kellerová.

Podľa nej je rozhodnutie súdnej inštancie z Luxemburgu "míľnikom pre EÚ", lebo Európsky súdny dvor potvrdil, že solidarita je kľúčovou zásadou spoločnej azylovej politiky. Zároveň vyzvala Európsku komisiu, aby začala právne konanie proti Maďarsku, Českej republike a Poľsku za to, že nepomohli s relokáciami utečencov na základe rozhodnutia Rady EÚ zo septembra 2015.



Dnešný verdikt súdu podľa Moraesa ukázal, že členské štáty EÚ sa nemôžu vyhnúť svojej zodpovednosti. "Parlament sústavne vyzýval členské štáty, aby plnili svoje záväzky vyplývajúce z mechanizmu relokácií z roku 2015. Po dvoch rokoch sa zo 160.000 utečencov (z územia Talianska a Grécka) podarilo presídliť len 28.000 ľudí," konštatoval britský socialistický poslanec. Táto skutočnosť upozorňuje na významné nedostatky v reakcii EÚ na najväčšiu utečeneckú krízu na kontinente od druhej svetovej vojny.

Podľa údajov Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa v Grécku stále nachádza okolo 50.000 žiadateľov o azyl. Taliansko zas v roku 2016 zaznamenalo rekordný počet prílivu migrantov, keď na jeho územie vstúpilo 181.436 žiadateľov o azyl. Len v tomto roku prišlo do tejto krajiny cez Stredozemné more 99.742 migrantov.

Maďarská vláda: Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ ohľadom kvót je neprijateľné



Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu, ktorý dnes zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót, je pre maďarskú vládu neprijateľné. Vyhlásili to v Budapešti na spoločnej tlačovej konferencii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a šéf rezortu spravodlivosti László Trócsányi.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Foto: TASR


"Je to poburujúce a nezodpovedné rozhodnutie, ktoré ohrozuje Európsku úniu. Verdikt je v rozpore s európskymi záujmami i so záujmami maďarského národa" povedal podľa spravodajského servera origo.hu Szijjártó.

Ak Európska komisia bude podľa jeho slov naďalej presadzovať povinné kvóty, maďarská vláda bude proti takýmto rozhodnutiam bojovať. "Ozajstný boj sa iba teraz začína," dodal šéf diplomacie, podľa ktorého politika znásilnila právo i európske právo - tento rozsudok otvorene legitimoval moc Európskej komisie nad európskymi národmi.

Minister spravodlivosti poznamenal, že verdikt posilnil moc Európskej komisie a legitimizoval jej chybné politické rozhodnutie, pričom zároveň oslabil silu Európskeho parlamentu a Rady Európy. "Maďarská vláda trvá na svojej doterajšej právnej argumentácii," zdôraznil Trócsányi.