Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament ratifikoval asociačnú zmluvu s Ukrajinou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Za návrh hlasovalo 535 poslancov, 127 bolo proti, informovala agentúra DPA.

Štrasburg 16. (TASR) - Parlamenty Ukrajiny a Európskej únie dnes súbežne ratifikovali asociačnú dohodu medzi Kyjevom a Bruselom.

V ukrajinskom parlamente návrh podporilo 355 poslancov, pričom minimálna hranica bola 226 hlasov. Prezident Petro Porošenko podpísal dokument ihneď po jeho ratifikácii Verchovnou radou a vyzval vládu, aby do stredy tohto týždňa pripravila návrh implementácie dohody, napísala agentúra RIA Novosti.

Politickú časť asociačnej dohody podpísali strany v marci - po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Súčasný prezident Porošenko podpísal ekonomickú časť dohody v júni.

Porošenko: Asociačná dohoda je prvým krokom k členstvu Ukrajiny v EÚ

Dnešná ratifikácia asociačnej dohody parlamentami Ukrajiny a Európskej únie je prvým krokom k členstvu Kyjeva v EÚ, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Od druhej svetovej vojny ani jedna krajina nezaplatila takú vysokú cenu za právo stať sa európskou," povedal Porošenko pred poslancami Verchovnej rady. Jeho prejav prostredníctvom videoprenosu sledovali aj poslanci v Európskom parlamente v Štrasburgu.

"Povedzte mi, prosím, kto sa po tomto odváži zatvoriť Ukrajine dvere do Európy? Kto bude proti potenciálnemu členstvu (Ukrajiny) v EÚ, k čomu sme dnes urobili prvý, ale najrozhodnejší krok?" spýtal sa Porošenko.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz označil ratifikáciu za "historickú" chvíľu a "okamih slávy" pre demokraciu, približuje agentúra DPA.



Parlamenty Ukrajiny a Európskej únie ratifikovali asociačnú dohodu súbežne. V ukrajinskom parlamente návrh podporilo 355 poslancov, v Európskom parlamente 535 poslancov.

Porošenko podpísal dokument ihneď po jeho ratifikácii Verchovnou radou a vyzval vládu, aby do stredy tohto týždňa pripravila návrh implementácie dohody.

Politickú časť asociačnej dohody podpísali strany v marci - po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Súčasný prezident Porošenko podpísal ekonomickú časť dohody v júni.


Reakcie na schválenie ratifikačnej zmluvy



Barroso a Van Rompuy privítali ratifikáciu

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes v spoločnom vyhlásení privítali rozhodnutie Európskeho parlamentu ratifikovať asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou.

"Je to dôležitý krok pre politické pridruženie Ukrajiny a jej hospodársku integráciu s Európskou úniou. Asociačná dohoda poskytuje plán pre transformáciu Ukrajiny na modernú a prosperujúcu európsku demokraciu," uviedli Barroso a Van Rompuy.

Obaja najvyšší predstavitelia EÚ pripomenuli, že na základe výsledkov trojstranných rokovaní z 12. septembra medzi predstaviteľmi EÚ, Ukrajiny a Ruska o vykonávaní dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, komisia navrhla členským štátom odklad dočasného uplatňovania ustanovení súvisiacich s dohodou o voľnom obchode do 31. decembra 2015. Zároveň navrhla ďalšie uplatňovanie autonómnych obchodných opatrení EÚ v prospech Ukrajiny.

Na druhej strane sa Rusko zaviazalo, že aj naďalej bude platiť preferenčný režim s Ukrajinou. Všetky tri strany sa dohodli, že konzultácie budú pokračovať a budú súčasťou celkového mierového procesu na Ukrajine, pri rešpektovaní územnej celistvosti Ukrajiny a jej práva rozhodnúť o vlastnom osude.


Slovenský rezort diplomacie víta ratifikáciu Asociačnej dohody

Slovenský rezort diplomacie víta dnešnú ratifikáciu Asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou. "Je to dôležitý krok na ceste Ukrajiny k približovaniu sa k Európskej únii," vyhlásil tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Táto dohoda podľa MZV vyjadruje slobodnú vôľu Ukrajiny a jej občanov žiť v hodnotovom spoločenstve európskych národov. "Vytvára kvalitatívne nový rámec vzťahov medzi Bruselom a Kyjevom, pričom má pomôcť krajine v procese reforiem na podporu konsolidácie demokracie, právneho štátu a rešpektovania ľudských práv," uvádza sa vo vyhlásení.

Parlamenty Ukrajiny a Európskej únie dnes ratifikovali Asociačnú dohodu súbežne. V ukrajinskom parlamente návrh podporilo 355 poslancov, v európskom 535 poslancov.

Aby vstúpila do platnosti musí prejsť ratifikáciou v členských štátoch únie. Slovenská vláda ju už odsúhlasila, čaká sa na parlament. Ten by tak mal spraviť na aktuálnej schôdzi.

Eduard Kukan: Ratifikácia asociačnej dohody s Ukrajinou v EP je historický krok

Eduard Kukan
Foto: TASR
Európsky parlament dnes veľkou väčšinou hlasov ratifikoval asociačnú dohodu s Ukrajinou, o ktorej v tom istom čase hlasoval aj ukrajinský parlament: táto dohoda musí teraz prejsť ratifikáciou v členských štátoch, aby vstúpila to platnosti, pripomenul pre TASR slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

Kukan, ktorý je člen zahraničnopolitického výboru EP, dodal, že hlasovaniu v europarlamente predchádzala rozprava o Ukrajine a vzťahoch medzi EÚ a Ruskom, ktoré sú momentálne na bode mrazu.

"Dnešná ratifikácia asociačnej dohody je symbolickým a historicky dôležitým krokom vo vzťahoch EÚ a Ukrajinou. Je to krok správnym smerom. EÚ má dlhodobo jasnú politiku voči Ukrajine založenú na rešpektovaní jej slobodných a suverénnych rozhodnutí. Asociačná dohoda je výsledkom dlhodobého procesu rokovaní, potvrdzujúcich túto politiku," uviedol slovenský europoslanec.

Kukan vyjadril nádej, že pre Ukrajinu prinesie táto dohoda ekonomické výhody a bude motiváciou k ďalším reformám.

"Argumenty, ktoré zaznievajú proti ratifikácii tejto dohody, považujem za scestné, nepresné, a sú často výsledkom ruskej propagandy," upozornil.

Podľa jeho slov má EÚ záujem na tom, aby bola Ukrajina jej partnerom - a to ako obchodným, tak aj politickým.

"Dnešnou ratifikáciou vysielame signál, že chceme tento cieľ dosiahnuť," spresnil poslanec.

V súvislosti s dianím na východe Ukrajiny pripomenul, že tamojšia napätá situácia nie je výsledkom dohody, ktorá bola dnes europarlamentom a ukrajinskou Verchovnou (najvyššou) radou ratifikovaná, ale výsledkom agresívnej politiky Ruska voči svojim susedom.