Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europarlament na návrh M. Mikolášika odsúdil náhradné materstvo

Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) Foto: European Union 2015

EP schválil návrh slovenského europoslanca M. Mikolášika a odsúdil náhradné materstvo.

Štrasburg 17. decembra (OTS) - „Odsúdením náhradného materstva Európska únia jasne ukázala, že stojí na strane ľudských práv a odmieta degradáciu žien a detí na predmet obchodu, ktorý z nich priemysel s materstvom robí,“ privítal europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) hlasovanie poslancov Európskeho parlamentu, ktorí dnes schválili jeho návrh na odmietnutie náhradného materstva ako komerčnej praktiky idúcej proti základným ľudským právam.

Prijatím návrhu Európsky parlament oficiálne odmietol prax gestačného náhradného materstva, ktorá zahŕňa reprodukčné vykorisťovanie a využívanie ľudského tela na finančné účely, predovšetkým v prípade zraniteľných žien v rozvojových krajinách. „Náhradné materstvo vážne narúša ľudskú dôstojnosť ženy tým, že z jej tela robí predmet komerčnej zmluvy. Z hľadiska práva sa totiž v rámci neho doslova obchoduje s maternicou. V legislatíve civilizovanej spoločnosti zákon, ktorý to dovoľuje a stojí na strane peňazí proti najzákladnejším ľudským právam nemá čo hľadať,“ dodal Mikolášik. Nástroje na ochranu ľudských práv musia podľa neho naliehavo reagovať na nové hrozby pre človeka a jeho dôstojnosť, preto ocenil, že EÚ v tom ide príkladom.

Ako lekár vo svojom úspešnom pozmeňovacom návrhu pripomenul aj medzinárodne garantované právo dieťaťa poznať svojich rodičov a jeho právo na ich starostlivosť. „Žiadne dieťa nedalo súhlas na to, aby ho oddelili od ženy, ktorá ho vynosila a ku ktorej si vytvorilo psychologické puto a bezpečne ju pozná podľa vône plodovej vody.“ Europoslanec po prijatí svojho návrhu zároveň vyzdvihol, že EP dal jasne najavo, že odmieta porušovanie práv tých najbezbrannejších, ktoré navyše pre nich môže mať trvalé následky, keďže sú hneď v prvých chvíľach života vystavené vážnej psychickej deprivácii.

Prijatý návrh je súčasťou iniciatívnej Výročnej správy o ľudských právach a demokracii vo svete a o politike EÚ v tejto oblasti, pričom europoslanci sa schválením Mikolášikovho návrhu zaviazali zasadzovať sa za zákaz tejto praktiky vo svete.