Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Europarlament schválil limity pre vystavenie pracovníkov voči olovu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Limitné hodnoty pre olovo budú aktualizované prvýkrát od roku 1982.

Brusel/Štrasburg 7. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu prijali nové limitné hodnoty pre vystavenie zamestnancov voči olovu, k čomu dochádza prvýkrát za posledných 40 rokov. Vôbec po prvýkrát v histórii EÚ prijali limitné hodnoty pre diizokyanáty. Informuje o tom spravodajca TASR.

EP v tlačovej správe spresnil, že v EÚ je každoročne vystavených olovu približne 50.000 až 150.000 pracovníkov a 4,2 milióna pracovníkov diizokyanátom.

Za nový zákon, ktorý už bol dohodnutý s členskými štátmi, zahlasovalo 589 poslancov, 10 bolo proti a 40 sa zdržalo hlasovania. Nový zákon bude účinnejšie chrániť zdravie pracovníkov znížením expozičných limitov pre látky, ktoré sa používajú na obnovu budov a výrobu batérií, veterných turbín a elektrických vozidiel.

Limitné hodnoty pre olovo budú aktualizované prvýkrát od roku 1982. Vystavenie olovu môže ovplyvniť plodnosť žien a mužov a vývoj plodu. Môže tiež poškodiť nervový systém, obličky a spôsobiť vysoký krvný tlak. Nové limity budú stanovené na menej ako štvrtinu súčasnej hodnoty: limit expozície pri práci sa stanoví na 0,03 mg/m a biologická limitná hodnota na 15 µg/100 ml.

Európska komisia bude musieť tieto limity do piatich rokov zrevidovať s cieľom lepšie chrániť pracovníčky v plodnom veku, pričom zohľadní najnovšie vedecké údaje.

Diizokyanáty sú škodlivé pre zdravie pracovníkov; sú jednou z najčastejších príčin astmy z povolania a môžu spôsobiť alergické reakcie. Nový zákon stanovuje limit vystavenia diizokyanátom pri práci na úrovni 6 µg NCO/m (maximálna koncentrácia, ktorej môže byť pracovník vystavený počas osemhodinového pracovného dňa) a 12 µg NCO/m pri krátkodobej expozícii (počas 15 minút). Európska komisia prehodnotí tieto limity do roku 2029. Opatrenie musí schváliť ešte Rada EÚ (ministri členských štátov).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)