Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Schválili pravidlá ochrany kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ochrana sa bude vzťahovať na všetky cezhraničné prípady s výnimkou prípadov, keď žalovaný aj žalobca pochádzajú z tej istej krajiny EÚ ako súd alebo keď sa prípad týka len jednej krajiny EÚ.

Brusel/Štrasburg 27. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok potvrdili svoje odhodlanie chrániť novinárov, aktivistov a akademikov a ich stavovské organizácie pred zneužívajúcimi a zastrašujúcimi súdnymi žalobami, ktorých cieľom je ich umlčanie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Za nový zákon, na ktorom sa EP dohodol s členskými štátmi vlani v novembri, zahlasovalo 546 poslancov, 47 bolo proti a 31 sa hlasovania zdržalo.

Cieľom nového zákona je zaistiť, že jednotlivci a organizácie, ktorí sa zaoberajú otázkami verejného záujmu, ako sú základné práva, obvinenia z korupcie, ochrana demokracie alebo boj proti dezinformáciám, získali ochranu EÚ pred nepodloženými a zneužívajúcimi žalobami.

Ochrana sa bude vzťahovať na všetky cezhraničné prípady s výnimkou prípadov, keď žalovaný aj žalobca pochádzajú z tej istej krajiny EÚ ako súd alebo keď sa prípad týka len jednej krajiny EÚ.

Poslanci zabezpečili účinnejšiu ochranu obetí takýchto žalôb zavedením dvoch záruk. Ide o skoré zamietnutie žaloby, ak je neopodstatnená, a o možnosť požadovať, aby žalobca uhradil odhadované náklady konania vrátane právneho zastúpenia žalovaného a odškodnenia.

Ak žalovaný požiada o skoré zamietnutie, bude na žalobcovi, aby preukázal, že existujú dôvody, aby sa v právnom konaní pokračovalo. Súd môže žalobcovi, ktorým býva zvyčajne politik, korporácia alebo lobistická skupina, uložiť sankcie a nariadiť, aby zaplatil náhradu škody.

Cieľom nových pravidiel je zároveň predísť situácii, keď si žalobca vyberie jurisdikciu, v ktorej má najväčšiu šancu na úspech. Majú zabezpečiť, aby rozsudky v neopodstatnených a zneužívajúcich súdnych sporoch vydané v tretích krajinách proti občanom alebo inštitúciám EÚ neboli uznané.

Úlohou členských štátov EÚ bude zabezpečiť, aby obete neopodstatnených žalôb mali jednotné miesto prístupu k informáciám o procesných zárukách a opravných prostriedkoch, vrátane informácií o právnej pomoci, finančnej a psychologickej podpore. Musia tiež zaručiť právnu pomoc v cezhraničných občianskoprávnych konaniach a mali by zverejňovať všetky právoplatné rozsudky v prípadoch strategických žalôb proti verejnej účasti (SLAPP) a zhromažďovať o nich podrobné informácie.

Nová smernica nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať dva roky na jej prevedenie do svojho vnútroštátneho práva.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)