Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament schválil kritickú rezolúciu voči Maďarsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko

Udalosti uplynulého roka v Maďarsku podľa schváleného dokumentu EP naznačujú, že v tejto krajine sa právny štát dostáva do ohrozenia.

Budapešť/Štrasburg 10. júna (TASR) - Vyjadrenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána o možnosti otvorenia otázky obnovenia trestu smrti v Maďarsku a dotazník vlády o migrácii sú hlavnými témami kritickej rezolúcie, ktorú dnes v Štrasburgu schválili poslanci Európskeho parlamentu.

Podľa agentúry MTI za uznesenie o situácii v Maďarsku, ktorého návrh predložili spoločne frakcie sociálnych demokratov, radikálnej ľavice, liberálov a zelených, hlasovalo 362 poslancov, 247 bolo proti a 88 sa zdržalo hlasovania.

V rezolúcii sa uvádza, že trest smrti je v rozpore so základnou zmluvou EÚ. "Zrušenie trestu smrti je míľnikom v rozvoji základných práv v Európe," zdôrazňuje sa v dokumente, ktorý ďalej pripomína, že v prípade porušenia základných hodnôt Únie môže hroziť v krajnom prípade aj vylúčenie danej členskej krajiny.

EP odsúdil skutočnosť, že Orbán otvoril diskusiu o treste smrti. Pritom ale zobral na vedomie, že maďarský premiér oznámil, že vláda neplánuje obnovenie tohto trestu.

V súvislosti s 12-bodovým dotazníkom vlády o migrácii Európsky parlament v rezolúcii ostro kritizoval tendenčné formulovanie otázok, ktorých obsah a jazyk je silne zavádzajúci, zaujatý, nevyvážený, pričom migráciu priamo spája s bezpečnostnými rizikami.

Udalosti uplynulého roka v Maďarsku podľa schváleného dokumentu EP naznačujú, že v tejto krajine sa právny štát dostáva do ohrozenia. EP vyzval Európsku komisiu, aby najneskôr do septembra vypracovala hĺbkovú analýzu Maďarska.