Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Výbor LIBE odobril návrh na posilnenie agentúry Frontex

Úradníci hraničnej agentúry EÚ Frontex usmerňujú migrantov počas ich nalodenia na trajekt, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Revízia fungovania agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž má za cieľ odstrániť nedostatky, reagovať na nové výzvy a zabezpečiť strategickú pripravenosť EÚ v oblasti bezpečnosti a migrácie.

Brusel/Štrasburg 12. februára (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody (LIBE) odobril na svojom zasadnutí v Štrasburgu nové opatrenia na posilnenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže s cieľom účinnejšie riešiť migračné a bezpečnostné výzvy v Európe.

Revízia fungovania Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) má za cieľ odstrániť súčasné nedostatky, reagovať na nové výzvy a zabezpečiť v budúcnosti strategickú pripravenosť EÚ v oblasti bezpečnosti a migrácie. Do piatich rokov od nadobudnutia účinnosti nových pravidiel má vzniknúť nový stály zbor v počte 10.000 zamestnancov.

Poslanci z výboru LIBE (35 hlasov za, deväť proti a ôsmi sa zdržali hlasovania) odobrili vytvorenie nového stáleho zboru, ktorého cieľom bude poskytovať podporu krajinám v EÚ vystaveným silným migračným tlakom. Stály zbor by mohol na žiadosť členského štátu Únie dozerať na kontrolu hraníc, riadenie migrácie a pomáhať pri návratovej politike. Zbor bude zahŕňať aj skupiny rýchlej reakcie, ktoré budú používané na rýchle zásahy na hraniciach.

Stály zbor bude už dva roky po nadobudnutí účinnosti nových pravidiel pozostávať z 5000 zamestnancov poskytnutých agentúrou Frontex a členskými štátmi. Postupne, do piatich rokov, sa tento počet zvýši na 10.000 zamestnancov.

Zreformovaná agentúra Frontex bude podporovať aj návratové operácie v členských štátoch, do ktorých bude pozvaná. V praxi to znamená identifikovanie štátnych príslušníkov z krajín mimo EÚ, ktorí sa neoprávnene zdržiavajú na území Únie, alebo pomoc krajinám EÚ pri získavaní cestovných dokladov pre osoby, ktoré sa musia vrátiť do krajiny svojho pôvodu.

Nové pravidlá zároveň posilnia spoluprácu medzi Frontexom a Európskym podporným úradom pre azyl (EASO) s cieľom zabezpečiť koordináciu medzi týmito dvoma agentúrami.

Prostredníctvom nových pravidiel by agentúra Frontex mohla organizovať spoločné operácie s krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ.

Výbor LIBE schválil mandát na začatie neformálnych rozhovorov s Radou EÚ, čo však ešte musí odobriť plenárne zasadnutie europarlamentu. Rada EÚ (členské krajiny) zatiaľ svoju pozíciu k reforme agentúry Frontex neprijala.

Spravodajca TASR Jaromír Novak