Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EP vymenoval nového spravodajcu pre smernicu o autorských právach

EANA, tlačové agentúry Foto: TASR

Rada EANA spoločne s tlačovou agentúrou AFP a svojimi kontaktmi v EP a EK sa zasadzujú za to, aby do pripravovanej ochrany vydavateľov, bol zahrnutý aj obsah vytvorený tlačovými agentúrami.

Brusel 19. júna (TASR) - Therese Comodiniovú-Cachiaovú, spravodajkyňu Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre právne veci, ktorý má na starosti prípravu smernice o autorských právach, nahradí vo funkcii spravodajcu nemecký člen Európskeho parlamentu Axel Voss. Comodiniová-Cachiaová totiž opúšťa pôdu EP, aby zasadla do národného parlamentu na Malte. TASR o tom informovala rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA).

"Rád by som poďakoval Therese Comodiniovej-Cachiaovej za jej prácu a poprial jej všetko dobré v maltskej politike. Dobre podložené autorské práva predstavujú dôležitý faktor pre kreativitu a stimulujú investície do kreatívneho sektoru," povedal po svojom vymenovaní za spravodajcu pre smernicu o autorských právach Voss, člen z Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov).

Spravodajkyňa (koordinátorka) pani Comodiniová-Cachiaová navrhla, aby Európsky parlament neschválil Európskou komisiou navrhované tzv. príbuzné autorské práva pre vydavateľov tlače, aby internetové vyhľadávače a databanky platili za využitie obsahu vydavateľov tlače.

Rada EANA spoločne s tlačovou agentúrou AFP a svojimi kontaktmi v EP a EK sa zasadzujú za to, aby do pripravovanej ochrany vydavateľov - či už vo verzii, ktorú presadzuje EK, alebo v akejkoľvek upravenej, ktorú schváli EP - bol zahrnutý aj obsah vytvorený tlačovými agentúrami.

Udelenie licencie na využitie obsahu chráneného autorským právom je podstatou obchodnej činnosti tlačových agentúr a hlavným zdrojom financovania ich aktivít.

Niekoľko poslancov Európskeho parlamentu, spoločne s francúzskym poslancom Jeanom-Marieom Cavadom na prvom mieste, predložilo pozmeňujúci a doplňujúci návrh, v ktorom navrhlo, aby parlament prijal nové navrhované práva pre vydavateľov a tiež to, že by tieto tzv. príbuzné práva súvisiace s autorským právom mali platiť aj pre tlačové agentúry.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.