Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Europarlament vyšetruje aj euroskeptika N.Faraga pre zneužitie platov

Na snímke Nigel Farage. Foto: TASR/ AP

Desať z 24 poslancov zo Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva , ktorí sú členmi Európskeho parlamentu, čelí vyšetrovaniu pre zneužitie státisícov eur pre asistentov.

Brusel 2. marca (TASR) - Desať z 24 poslancov zo Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorí sú členmi Európskeho parlamentu (EP), vrátane bývalého šéfa UKIP a lídra euroskeptickej frakcie Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) Nigela Faragea, čelí v europarlamente vyšetrovaniu pre zneužitie státisícov eur pre asistentov.

EP poukazuje na skutočnosť, že asistenti europoslancov v skutočnosti nepracovali pre zákonodarný zbor EÚ. Britský denník The Guardian v tejto súvislosti pripomenul, že špecializovaný útvar EP vyčíslil sumu, ktorú títo poslanci budú musieť vrátiť, na vyše 580.000 eur. Dôvodom je skutočnosť, že práca asistentov, ktorí sú vyplácaní z prostriedkov určených na chod kancelárie každého europoslanca, nemala žiadnu praktickú súvislosť s poslaneckým mandátom ich zamestnávateľov, ale skôr s aktivitami UKIP.

The Guardian spresnil, že len Nigel Farage a jeho stranícky kolega Raymond Finch musia do kasy EP vrátiť okolo 98.000 eur, čiže výplaty použité pre ich spoločného asistenta Christophera Adamsa, takisto člena UKIP.

Nariadenie Európskeho parlamentu stanovuje, že asistenti europoslancov na plný úväzok nesmú vykonávať zárobkovú činnosť pre národné politické strany a asistenti na čiastočný úväzok musia mať aj druhé zamestnanie.

Každý zo 751 poslancov EP má nárok na sumu vo výške 23.400 eur mesačne na odmeňovanie personálu svojej kancelárie v Bruseli a kancelárie v domovskom štáte. K tomu sa priraďuje suma 4342 eur mesačne na bežné kancelárske výdavky.

Na zozname europoslancov z UKIP, ktorých EP vyšetruje, sa nachádza aj Paul Nuttall, od novembra 2016 nový šéf strany, ale aj Farageova manželka, ktorá pracovala ako asistentka pre ďalšieho europoslanca z UKIP, ktorého tiež vyšetrujú ohľadom zneužitia parlamentných financií. Pracovné zmluvy asistentov týchto poslancov boli zrušené.

Poslanci z UKIP sa obvineniam bránia a naznačili, že administrácia europarlamentu sa voči nim správa "pomstychtivo" vzhľadom na ich podporu pre brexit.

Nový škandál so zneužívaním platov asistentov europoslancov prichádza dva týždne predtým, ako Európsky parlament začne s uplatňovaním zrážok z platu francúzskej europoslankyne a šéfky Národného frontu Mariny Le Penovej, aby získal späť sumu vo výške 339.000 eur. Stane sa tak na základe vyšetrovania Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý dospel k záveru, že táto suma bola použitá na platy dvoch poslaneckých asistentov, ktorí však na plný úväzok pracovali pre Národný front.