Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EP vytvoril delegáciu volebných pozorovateľov pre voľby v Moldavsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na vyslaní volebných pozorovateľov sa v stredu dohodli členovia Konferencie predsedov, zloženej zo šéfa europarlamentu a vedúcich jednotlivých politických skupín v EP.

Brusel/Štrasburg 7. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) vyšle do Moldavska delegáciu pozorovateľov, ktorých úlohou bude monitorovať predčasné parlamentné voľby v tejto postovietskej republike, vyhlásené na 11. júla.

Na vyslaní volebných pozorovateľov sa v stredu dohodli členovia Konferencie predsedov, zloženej zo šéfa europarlamentu a vedúcich jednotlivých politických skupín v EP.

Šesťčlennú delegáciu povedie nemecký europoslanec David McAllister, ktorý je šéfom Výboru EP pre zahraničné veci. V delegácii budú poslanci zo štyroch členských krajín EÚ a zo štyroch rôznych politických frakcií. Ich úlohou bude monitorovať priebeh volebného procesu. Delegácia EP posúdi, či sa voľby v Moldavsku uskutočňujú v súlade s vnútroštátnymi zákonmi a medzinárodnými záväzkami krajiny.

V deň volieb budú europoslanci monitorovať volebné postupy v hlavnom meste Kišiňove a ďalších lokalitách v Moldavsku. Navštívia volebné miestnosti, budú pozorovať priebeh hlasovania a zúčastnia sa na otváraní volebných urien a sčítavaní hlasov.

EP spresnil, že ide o prvú volebnú pozorovateľskú misiu europoslancov od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19.

Predčasné voľby majú pomôcť ukončiť mesiace trvajúcu patovú situáciu v tejto krajine po tom, ako parlament, v ktorom má väčšinu proruská Socialistická strana Moldavska, opakovane odmietol vymenovať ministrov navrhnutých prezidentkou Maiou Sanduovou. Proeurópsky orientovaná Sanduová v prezidentských voľbách v novembri 2020 porazila úradujúceho proruského prezidenta Igora Dodona.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)