Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EP vyzval na zastavenie vyvražďovania náboženských menšín Dáišom

Na archívnej snímke vyhnaní irackí kresťania, ktorí našli útočisko v kostole sv. Jozefa v Erbile na severe Iraku Foto: TASR/AP

Útoky Dáišu smerujú predovšetkým na kresťanov, jezídov, Turkménov, šiitov, Šabakov, Sabejco-mandejcov, Kakajov a tiež sunitov nesúhlasiacich s jeho interpretáciou islamu.

Brusel/Štrasburg 4. februára (TASR) - Európsky parlament (EP) vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene prijalo opatrenia na zastavenie systematického a hromadného vyvražďovania príslušníkov náboženských menšín takzvaným Islamským štátom (IS), známym aj pod názvom Dáiš, na území Iraku a Sýrie.

Uznesenie EP nadviazalo na plenárnu rozpravu z 20. januára so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou, v rámci ktorej mnohí poslanci žiadali okamžité opatrenia na ochranu všetkých náboženských skupín a menšín pred útokmi Dáišu.

Poslanci EP dnes dôrazne odsúdil Dáiš, ktorý "neslýchaným spôsobom porušuje ľudské práva" a svoje útoky smeruje predovšetkým na kresťanov, jezídov, Turkménov, šiitov, Šabakov, Sabejco-mandejcov, Kakajov a tiež sunitov nesúhlasiacich s jeho interpretáciou islamu.

Poslanci pripomenuli, že tieto činy podľa Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC) predstavujú vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a mali by byť kvalifikované ako genocída.

Uznesenie europarlamentu požaduje zriadenie postu stáleho osobitného zástupcu EÚ pre slobodu náboženského vyznania a viery a vyzýva celú medzinárodnú komunitu, aby zabránila páchaniu vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy.

Členské štáty EÚ by podľa poslancov mali zreformovať svoje právne a jurisdikčné systémy s cieľom zabrániť svojim štátnym príslušníkom vycestovať a pripojiť sa k bojovníkom Dáišu či iným teroristickým organizáciám a v prípade, že vycestujú a zúčastnia sa na nimi páchaných zločinoch, zaistiť ich bezodkladné trestné stíhanie.

Iniciatívu na vytvorenie postu osobitného predstaviteľa EÚ pre náboženskú slobodu vo svete predstavil aj predseda KDH Ján Figeľ vlani na jednom zo summitov Európskej ľudovej strany. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker koncom januára (27.1.) prijal Figeľa na pôde komisie a prisľúbil, že jeho iniciatívu podporí.