Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ebola si v Afrike vyžiadala 729 obetí, WHO má plán za milióny dolárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sierra Leone vyhlásila dnes pre epidémiu eboly stav verejného ohrozenia.

Ženeva 31. júla (TASR) - Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike sa naďalej zvyšuje. Ochorenie, proti ktorému niet efektívneho lieku ani terapie, si podľa dnešnej informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadalo do 27. júla najmenej 729 obetí.

Podľa rovnakého zdroja zaznamenali v rovnakom čase viac ako 1300 ochorení so smrteľnou diagnózou, iba v dňoch 23.-27. júla pribudlo v Guinei, Libérii, Nigérii a Sierre Leone 122 nových prípadov, z ktorých už najmenej 57 skončilo úmrtím pacientov.

Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters, AP, DPA, ako aj britská BBC.

Libéria už v stredu oznámila zatvorenie všetkých škôl v krajine a karanténu viacerých obcí v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu epidémie. Bezpečnostné sily v celej krajine dostali rozkaz presadiť splnenie týchto opatrení, ktoré sú súčasťou nového akčného plánu. Ten zahŕňa okrem iného aj udelenie povinného 30-dňového voľna pre štátnych zamestnancov, ktorí nie sú nevyhnutne potrební. Tamojšia prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová ešte v nedeľu vyhlásila, že vláda robí všetko pre to, aby zabránila šíreniu vírusu, vrátane vykonávania lekárskych prehliadok a testov na prítomnosť vírusu eboly u všetkých pasažierov na letiskách krajiny, ktorí cestujú z alebo do Libérie. Obmedzené sú verejné podujatia v krajine.

Sierra Leone vyhlásila dnes pre epidémiu eboly stav verejného ohrozenia. Cieľom tohto kroku je zamedziť dosiaľ najväčšiemu šíreniu tejto choroby, uviedol prezident Ernest Bai Koroma, ktorý dodal, že bezpečnostné opatrenie bude trvať 60-90 dní, pričom sa môže ešte predĺžiť. Na karanténu epicentier výskytu choroby budú dohliadať polícia a armáda.

Do platnosti vstúpili aj nové bezpečnostné pravidlá pre cestujúcich na medzinárodnom letisku Lungi pri hlavnom meste Freetown. Koroma podobne ako Johnsonová-Sirleafová oznámil, že ruší svoju plánovanú cestu na americko-africký summit do Washingtonu a namiesto toho sa zúčastní na krízovom stretnutí s predstaviteľmi regiónov.

Medzinárodné združenie leteckých prepravcov (IATA) neodporučilo dnes obmedzenie leteckej prepravy s regiónom zasiahnutým epidémiou, pretože sa domnieva, že riziko prenosu vírusu eboly je nízke.

V Etiópii však oznámili, že začínajú s monitoringom všetkých pasažierov, ktorí cestujú do krajiny zo štátov západnej Afriky.

WHO štartuje plán za 100 miliónov dolárov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) štartuje plán boja za 100 miliónov dolárov proti "bezprecedentnej" epidémii eboly v západnej Afrike. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné oznámenie WHO.

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová sa v piatok stretne s v guinejskej metropole Konakry s prezidentmi postihnutých západoafrických krajín. "Rozsah nákazy eboly a neustále trvajúca hrozba, ktorú choroba predstavuje, si vyžadujú, aby WHO a Guinea, Libéria a Sierra Leone podnikli opatrenia na novej úrovni. To si žiada viac prostriedkov, domácich lekárskych expertíz, vyššiu regionálnu pripravenosť a koordináciu," povedala Chanová. Nutne sú potrební klinickí lekári a zdravotné sestry, epidemiológovia aj logistici, dodala šéfka WHO.

Za vypuknutím epidémie môžu byť kalone, tvrdia vedci

Za súčasnou epidémiou eboly v Afrike sú podľa vedcov pravdepodobne kalone. Vyplýva to z informácií výskumných pracovníkov, ktorú priniesol odborný magazín PLOS Neglected Tropical Diseases a ktorú sprostredkovala dnes tlačová agentúra DPA.

Podľa názoru expertov sú buď niektoré kalone v regióne už dlhší čas infikované smrteľným vírusom, alebo jeden z nich sa jednoducho "presťahoval" zo stredoafrického regiónu do postihnutej oblasti. Zatiaľ je predmetom výskumu, či sa v organizmoch kaloňov skutočne nachádza vírus, ktorým sa infikovali stovky ľudí, spomedzi ktorých už najmenej 729 svoj boj o holé prežitie prehralo.

Súčasnú epidémiu spôsobuje tzv. zairský vírus eboly, jeden z piatich známych typov tohto vírusu a najnebezpečnejší vôbec s úmrtnosťou 90 percent. Po prvý raz sa jeho prítomnosť preukázala v roku 1976 na dnešnom území Konga, odvtedy sa opakovane objavil v stredoafrických regiónoch, ktoré sú však niekoľko tisíc kilometrov vzdialené od západnej časti čierneho kontinentu, kde tento vírus až do tohto roka nikdy nezaznamenali.

Je nepravdepodobné, že by pôvodcu ochorenia, proti ktorému momentálne naďalej niet efektívneho lieku ani terapie, zavliekol do Guiney človek, píšu Daniel Bausch z Fakulty verejného zdravotníctva a tropickej medicíny Tulanovej univerzity v New Orleans v americkom štáte Lousiana a Lara Schwarzová z McGillovej univerzity v kanadskom Montreale. Navyše poznamenávajú, že medzi strednou Afrikou a Guineou možno len sotva nájsť obchodné alebo cestovné trasy. Guéckédou, kde terajšia epidémia eboly zrejme vypukla, je navyše veľmi odľahlá lokalita.

Podľa dvojice vedcov prichádzajú ako prenášatelia do úvahy predovšetkým tri z celkového počtu 172 známych druhov kaloňov - Hypsignathus monstrosus, Epomops franqueti a Myonycteris torquata. Kalone sú cicavce príbuzné netopierom, ktoré napriek veľkým rozmerom majú hmotnosť niekedy iba jeden kilogram a ktorých telo pripomína netopiere, hlava však skôr líšku.

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) už skôr informovala, že v západnej Afrike sa tieto zvieratá sušia alebo konzumujú v korenených polievkach. Organizácia Spojených národov už pred mesiacmi varovala pred poľovačkou na kalone a iné v divočine žijúce zvieratá, ako aj ich konzumáciou.

Bieda a zaostalosť v krajinách, ako sú aj tri postihnuté štáty - Guinea, Libéria a Sierra Leone, nútia tamojších ľudí čoraz častejšie loviť v lesoch, čím sa zvyšuje riziko infikovania sa priamo od zvierat, upozornili obaja vedci a dodali, že tak ebola, ako aj iné hemoragické horúčky sa v epidémiách neobjavujú náhodne, ale často v oblastiach, v ktorých sú ekonomika a verejné zdravotníctvo po desaťročiach občianskych vojen na dne. Navyše tu takmer niet zdravotníckeho vybavenia a iného materiálu, ktorý by umožnil zabrániť šíreniu ochorenia, vrátane ochranných rukavíc, masiek, čistých injekčných ihiel či dezifenkčného materiálu. Tretím faktorom, ktorý zvýhodňuje práve tu vznik epidémii, je nedostatok koordinačných a kontrolných mechanizmov.

Jeden z autorov práce Daniel Bausch navštívil v uplynulých mesiacoch tak Guineu, ako aj Sierru Leone, aby tam zisťoval príčiny vypuknutia epidémie.

USA varovali občanov pred cestovaním do postihnutých krajín

Predstavitelia amerického zdravotníctva varovali Američanov, aby necestovali do troch afrických krajín postihnutých najhoršou zaznamenanou epidémiou eboly v dejinách. Odporúčanie vydané dnes sa týka tých ciest do Guiney, Libérie a Sierry Leone, ktoré nie sú nevyhnutné. Nákaza už od marca zabila vyše 700 ľudí, napísala tlačová agentúra AP.

Predstavitelia amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedli, že riziko zavlečenia smrteľnej choroby do Spojených štátov zostáva malé. Centrum poslalo približne dve desiatky zamestnancov do západnej Afriky na pomoc pri zvládnutí epidémie eboly. Predstavitelia CDC dnes oznámili, že nasledujúci mesiac tam pošlú 50 ďalších pracovníkov.

Naposledy vydalo CDC takéto varovanie pred cestovaním počas epidémie choroby v roku 2003, keď vypukol v Ázii SARS (syndróm akútneho respiračného zlyhania).