Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Erdogan a Kiličdaroglu cez víkend pokračovali v kampani pred voľbami

Na archívnej snímke Kemal Kiličdaroglu. Foto: TASR/AP

Kiličdaroglu v sobotu na predvolebnom mítingu v Izmire vyhlásil, že nadchádzajúce voľby sú voľbami na obnovu našej demokracie.

Istanbul 30. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystúpil v nedeľu pred svojimi prívržencami na predvolebnom zhromaždení, ktoré sa konalo v centre Ankary. Erdoganov najväčší súper v prezidentských voľbách Kemal Kiličdaroglu zasa zvolal masové zhromaždenie v opozíciou ovládanom meste Izmir na pobreží Egejského mora.

Ako informovala agentúra AFP, na Erdoganovi nebolo badať žiadne príznaky choroby, ktorá ho tento týždeň na tri dni vyradila z predvolebnej kampane.

Choroba však otriasla jeho imidžom silného muža, ktorý si vypestoval počas dvoch desaťročí hospodárskeho rozmachu, sociálnej transformácie a potláčania disentu, dodala AFP s tým, že Erdogan sa v príhovore poďakoval svojim sympatizantom za podporu v chorobe.

V prejave tiež vyhlásil, že chce voľby vyhrať a "odstrániť z politickej scény" sekulárneho lídra Kiličdarogla i alianciu šiestich opozičných strán, ktorá sa uchádza o voličské hlasy v parlamentných voľbách konaných súbežne s prezidentskými.

Kiličdaroglu v sobotu na predvolebnom mítingu v Izmire vyhlásil, že nadchádzajúce voľby "sú voľbami na obnovu našej demokracie." "Do tejto krajiny prinesieme mier a bratstvo," sľuboval pred jasajúcim davom.

Masová účasť na zhromaždení v Izmire je podľa AFP znakom obrovského záujmu Turkov o voľby, ktoré sa zmenili na referendum o Erdoganovej vláde.

Erdoganovej Strane spravodlivosti a rozvoja hrozí, že stratí kontrolu nad parlamentom, ktorú má vďaka spojenectvu s ultranacionalistami, upozornila AFP.

AFP vo svojej správe pripomenula, že Erdogan v roku 2019 prehral prelomové komunálne voľby v Ankare, Istanbule i Izmire - troch najväčších a ekonomicky najsilnejších tureckých mestách. Jeho rozhodnutie viesť kampaň aj v týchto baštách opozície podľa AFP naznačuje, že výsledok volieb bude zrejme tesný. V prípade prezidentských volieb to môže znamenať, že o hlave štátu rozhodne druhé kolo volieb 28. mája.