Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Turecký prezident: Ak ľudia chcú trest smrti, budú ho mať

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

R. Erdogan hovorí o opätovnom zavedení trestu smrti od vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine.

Istanbul 24. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navrhol dnes vypísanie referenda o opätovnom zavedení trestu smrti. Hlava štátu to vyhlásila počas prebiehajúcej kampane za prijatie balíka ústavných reforiem, ktoré by ešte viac posilnili jeho pozíciu v prezidentskom úrade.

"Ak ľudia chcú zavedenie trestu smrti, budú ho mať," vyhlásil Erdogan pred zhromaždeným davom v provincii Manisa. Referendum o ústavných zmenách sa bude konať 16. apríla. Kritici varujú, že tým dôjde k nevyváženej deľbe moci, podľa Erdoganových lojalistov to zasa prispeje k stabilizácii krajiny.

Turecký parlament môže prikročiť k ústavnej zmene, akou je napríklad zavedenie najvyššieho trestu, prostredníctvom referenda, ak takýto krok podporí najmenej 60 percent zákonodarcov. Zmeny v ústave však môže prijať aj bez vypísania plebiscitu dvojtretinová väčšina tureckých zákonodarcov.

Erdogan hovorí o opätovnom zavedení trestu smrti od vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine. Európska únia však varovala Ankaru, že takéto opatrenie by zmarilo úsilie Turecka o vstup do tohto bloku.