Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Cyperské mierové rokovania by mohli nájsť riešenie tento rok

Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie v roku 1974.

Ankara 7. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a novozvolený prezident Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci sa v stredu zhodli, že obnovené rokovania o znovuzjednotení tureckej a gréckej časti Cypru by mohli vyústiť v riešenie ešte tento rok, aby by grécka strana prejavila viac aktivity.

"Budeme sa snažiť, aby bol rok 2015 rokom riešenia, ale nezávisí to iba od nás," povedal Akinci po stretnutí s tureckým prezidentom v Ankare.

Zvolenie 67-ročného Akinciho za vodcu cyperských Turkov dalo čerstvý impulz vyriešeniu konfliktu, ktorý rozdeľuje Cyprus po desaťročia. Spomedzi siedmich prezidentských kandidátov bol najväčším zástancom znovuzjednotenia a kompromisnej dohody s cyperskými Grékmi.

Cyperskí Gréci jeho nástup do funkcie privítali, hovoria však, že riešenie cyperskej otázky je závislé od Turecka, ktoré financuje cyperských Turkov a má v ich časti Cypru rozmiestnených asi 30.000 vojakov.

Akinci a Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii povedali, že ich cieľom je urýchlené obnovenie viaznucich rokovaní. "Nadišiel čas, aby cyperskí Gréci prejavili úprimnú snahu... Ak k tomu dôjde, sme presvedčení, že je možné, aby bol rok 2015 rokom riešenia," citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Akinci sa má stretnúť s vodcom cyperských Grékov Nikosom Anastasiadisom na rokovaniach, ktoré sa v októbri dostali do slepej uličky.

Erdogan neprejavil ani náznak nevraživosti voči Akincimu, ktorého nedávno kritizoval za slová, že vzájomné vzťahy severného Cypru s Tureckom by mali byť postavené na ich rovnoprávnosti. Erdogan vtedy povedal, že Turecko bude sa bude vo vzťahu k Cypru správať ako "matka k svojmu dieťaťu".

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie v roku 1974. Grécka časť ostrova reprezentuje v Európskej únii celý ostrov. Avšak komunikácia medzi oboma časťami bola po dlhé roky prerušená, s výnimkou Akinciho. Ako starosta etnicky rozdelenej cyperskej metropoly Nikózie v 80. rokoch spolupracovať so svojím gréckym partnerom na pláne pre mesto v nádeji, že sa ho podarí opäť zjednotiť.