Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Erdogan dúfa v dobrý výsledok volieb pre budúcnosť krajiny

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a prezidentský kandidát hlasuje počas parlamentných a prezidentských volieb v Turecku 14. mája 2023 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odovzdal svoj hlas v istanbulskej štvrti Üsküdar v ázijskej časti metropoly.

Istanbul 14. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po hlasovaní v nedeľňajších voľbách vyjadril nádej, že ich výsledok bude "dobrý pre budúcnosť krajiny", ich víťaza však nepredpovedal. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Erdogan odovzdal svoj hlas v istanbulskej štvrti Üsküdar v ázijskej časti metropoly. Pri tejto príležitosti reportérom povedal, že na výsledky volieb nebude čakať v hlavnom meste Ankara, ale práve v Istanbule. Úradujúci turecký prezident zároveň vyjadril nádej, že voľby prebehnú pokojne a bez narušenia.

Agentúra DPA pripomína, že ide o prvé voľby, v ktorých sa Erdogan o úrad hlavy štátu neuchádza ako favorit. Prieskumy totiž naznačujú veľmi tesný súboj medzi ním a sekulárnym opozičným vodcom Kemalom Kiličdaruglom.

Volebné miestnosti zostanú v Turecku otvorené do 17.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Prvé výsledky budú podľa očakávania zverejnené v neskorých večerných hodinách.

V prezidentských a parlamentných voľbách v Turecku môže rozhodovať dovedna 64 miliónov registrovaných voličov, pričom sa očakáva mimoriadne vysoká účasť.