Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Erdogan dúfa, že rozhodnutie súdu OSN môže zastaviť násilie v Gaze

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Piatkové rozhodnutie je len dočasné a posúdenie obvinení z genocídy môže trvať celé roky, pripomína AP.

Istanbul 26. januára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok privítal rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý svojím predbežným opatrením nariadil, aby Izrael podnikol kroky na zabránenie genocíde a na zlepšenie humanitárnej situácie v palestínskom Pásme Gazy. Erdogan súčasne vyjadril nádej, že tento verdikt zastaví útoky Izraela na palestínskych civilistov.

"Dúfame, že útoky Izraela na ženy, deti a starších ľudí sa skončia," uviedol Erdogan vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sietia citovanom agentúrou AFP, pričom rozhodnutie MSD označil za "cenné".

MSD svojím v piatok zverejneným rozhodnutím reagoval na podanie Juhoafrickej republiky (JAR) z decembra 2023, keď na pôde MSD oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Južná Afrika žiadala MSD, aby Izraelu nariadil zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy. Izrael v reakcii žiadal, aby MSD túto kauzu neprijal.

MSD však v piatok oznámil, že žalobu nezamietne a bude sa ňou zaoberať, pretože má právomoc rozhodovať o mimoriadnych opatreniach, ktoré JAR požadovala vo svojom podaní proti Izraelu.

Piatkové rozhodnutie je len dočasné a posúdenie obvinení z genocídy môže trvať celé roky, pripomína AP.

MSD však v piatok Izraelu nariadil prijať okamžité opatrenia, ktoré umožnia prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a riešenie nepriaznivých životných podmienok Palestínčanov. Izrael musí tiež podniknúť opatrenia, ktorými zabráni a potrestá priame podnecovanie na páchanie genocídy vo vojne v Pásme Gazy.

Predbežné opatrenie MSD však nevyhovelo juhoafrickej požiadavke, aby Izraelu nariadil zastaviť vojnové operácie v Pásme Gazy.

MSD, ktorý zasadal na podnet JAR, zároveň žiada, aby ho Tel Aviv do mesiaca informoval, čo urobil pre naplnenie predbežných opatrení.