Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Turecko je pripravené realizovať plynovod, ktorý navrhla Moskva

Turecký prezident Erdogan (vľavo) a prezident Ruska Vladimir Putin. Foto: TASR AP

Utorňajšie stretnutie tureckého a ruského lídra v Konstantinovskom paláci na okraji Petrohradu bolo prvým na tejto úrovni od začiatku krízy vo vzájomných vzťahoch.

Petrohrad 9. augusta (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potvrdil dnes po stretnutí s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Petrohrade záujem obnoviť dobré vzťahy medzi Ankarou a Moskvou po tom, ako ich vlani v novembri narušilo zostrelenie ruského vojenského lietadla pri hraniciach Sýrie. Agentúra DPA informovala, že v rovnakom duchu sa vyjadril aj Putin, ktorého Erdogan pred novinármi označil sa svojho "drahého priateľa".
Dnešné stretnutie tureckého a ruského lídra v Konstantinovskom paláci na okraji Petrohradu bolo prvým na tejto úrovni od začiatku krízy vo vzájomných vzťahoch. Tú by mala teraz vystriedať "iná fáza", povedal Erdogan ešte v úvode jedenapolhodinovej schôdzky.

Erdogan sľúbil podporu energetických projektov

Turecko je pripravené realizovať výstavbu plynovodu, ktorý navrhla Moskva. Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po rokovaniach s ruským hostiteľom Vladimirom Putinom v Petrohrade, ktorému zároveň sľúbil podporu veľkých energetických projektov, a to vrátane výstavby prvej jadrovej elektrárne v Turecku. Informovala o tom agentúra AP.

Erdogan zdôraznil, že obe krajiny si môžu znova vybudovať blízke vzťahy a dokonca ešte tesnejšie ako pred krízou, ktorú spôsobilo zostrelenie ruského bombardéra v sýrsko-tureckom pohraničí vlani v novembri.

Putin na oplátku uviedol, že prílev ruských turistov do Turecka, ktorý sa zastavil po vlaňajšom incidente so zostrelením lietadla, sa už čoskoro obnoví. A sľúbil Erdoganovi postupné zrušenie embarga na dovoz poľnohospodárskych produktov z Turecka a aj ostatných reštrikcií.

O odškodnení za zostrelený bombardér nehovorili


Otázka odškodnenia za zostrelený ruský bombardér typu Su-24 sa na dnešnom stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v Petrohrade neprerokúvala. Novinárom to oznámil ruský minister pre hospodársky rozvoj Alexej Uľukajev.

"Táto téma nebola otvorená na stretnutí rozšíreného formátu, na ktorom som sa zúčastnil," uviedol Uľukajev, ktorého cituje agentúra TASS. Putin sa s Erdoganom stretol po prvý raz odvtedy, čo turecké vzdušné sily vlani na jeseň zostrelili ruský stroj, ktorý sa zúčastňoval na protiteroristickej operácii v Sýrii.

Moskva požadovala od Ankary ospravedlnenie, odškodnenie a potrestanie zodpovedných. Rusko v dôsledku tohto incidentu prerušilo diplomatické kontakty s Tureckom dovtedy, kým nesplní predložené požiadavky. Erdogan v júli napísal Putinovi list, v ktorom sa ospravedlnil za tento tragický incident.



Nadviazanie dialógu s Tureckom je dôležité

"Môj drahý priateľ, pán prezident (Putin) a ja zastávame spoločný postoj svedčiaci o tom, že máme vôľu ukázať zvyšku sveta, že chceme pôsobiť ako spriatelené krajiny," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom. "Vzťah medzi Tureckom a Ruskom sa bude naďalej zlepšovať a veríme, že je oveľa pevnejší, ako býval predtým," dodal.

Putin sa pred novinármi vyjadril, že vzhľadom na situáciu z uplynulých mesiacov je opätovné nadviazanie dialógu s Tureckom zložité, avšak cieľom je obnovenie pôvodnej úrovne vzájomných vzťahov. Potvrdil, že Rusko "postupne" stiahne sankcie voči Turecku, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu potravín.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula ostré vyjadrenia Putina po vlaňajšom incidente v sýrsko-tureckom pohraničí, keď napríklad tvrdil, že Alah pripravil "vládnucu kliku v Turecku" o rozum a Erdoganov "zradcovský režim" je "komplicom teroristov".

Erdogan sa v Petrohrade poďakoval Putinovi za príležitosť zhovárať sa spolu pred septembrovým summitom skupiny G20 v Číne a zdôraznil, že spolupráca medzi Tureckom a Ruskom by mohla prispieť k vyriešeniu "regionálnych problémov". Putin zasa vyjadril svojmu partnerovi solidaritu ohľadne neúspešného pokusu o prevrat v Turecku z polovice júla.

Erdogan zaslal ešte v júni Putinovi odkaz, v ktorom vyjadril ľútosť nad zostrelením lietadla z vlaňajšieho novembra, hoci Ankara predtým tvrdila, že jeho posádka narušila turecký vzdušný priestor pri hranici so Sýriou.