Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan hrozí ďalšími údermi proti USA podporovaným sýrskym Kurdom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Spojené štáty zabezpečujú kurdským silám bojujúcim proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) leteckú i ďalšiu podporu.

Ankara 30. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že je možné, že jeho krajina podnikne ďalšiu vojenskú akciu proti kurdským militantom v Iraku a Sýrii. Zároveň konštatoval, že podpora Spojených štátov takým skupinám, ako sú tieto kurdské bojové oddiely, "sa musí skončiť".

O celej problematike bude hovoriť budúci mesiac na schôdzke s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, dodal najvyšší turecký predstaviteľ.

Spojené štáty zabezpečujú kurdským silám bojujúcim proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) leteckú i ďalšiu podporu.

Turecko, člen Severoatlantickej aliancie, však považuje kurdské sily v Sýrii za akúsi predĺženú ruku kurdského povstania, ktoré prebieha na jeho vlastnom území, a preto tento týždeň podniklo voči nim nálety. Turecké vzdušné sily bombardovali v utorok kurdské pozície v Sýrii aj Iraku. Napäté štátne hranice odvtedy patrolujú americké jednotky.

"Budeme nútení (v našej ofenzíve) pokračovať. Neuvedieme ani dátum, ani čas, kedy presne prídeme, ale oni budú vedieť, že turecká armáda prísť môže," zdôraznil dnes prezident Erdogan.