Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Izraelskí osadníci sú veľkou prekážkou pre mier

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan tiež vyzval na neobmedzený prístup do mešity al-Aksá v Jeruzaleme počas islamského pôstneho mesiaca ramadán.

Ankara 6. marca (TASR) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok povedal, že izraelskí osadníci patria k hlavným prekážkam vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Vyjadril sa po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Jednou z najväčších prekážok riešenia sú činy uchvatiteľov zvaných osadníci, ktorí vtrhli na územie, ktoré patrilo Palestínčanom, a ukradli ho," vyhlásil Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii v Ankare.

Erdogan tiež vyzval na neobmedzený prístup do mešity al-Aksá v Jeruzaleme počas islamského pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa tento rok začne 10. alebo 11. marca.

"Požiadavky radikálnych izraelských politikov na obmedzenie vstupu moslimov... sú úplne absurdné," povedal turecký líder s tým, že následky takéhoto kroku by boli vážne.

Izrael v utorok oznámil, že v priebehu prvého týždňa ramadánu umožní vstup do mešity al-Aksá rovnakému počtu moslimských veriacich ako v predošlých rokoch, pričom bude situáciu posudzovať každý týždeň.

Ramadánové modlitby v mešite al-Aksá každoročne vykonávajú desaťtisíce moslimov. Mešita sa nachádza v komplexe Chrámovej hory, posvätnom mieste pre židov i moslimov.

Izrael od októbra minulého roka vedie vojenskú operáciu v palestínskom Pásme Gazy, ktorou reagoval na rozsiahly krvavý útok hnutia Hamas.