Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Erdogan vyzval lídra opozície,aby našiel dôkaz o plytvaní a honosnosti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívne foto Foto: TASR/AP

Erdogan sa po zvolení za prezidenta vlani na jeseň presťahoval do nového paláca s viac ako 1000 miestnosťami, za čo je terčom kritiky nielen zo strany opozície.

Istanbul 1. júna (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, obviňovaný opozíciou z honosnosti, vyhlásil, že abdikuje, ak líder opozície v jeho novom palácovom sídle nájde čo len jedno jediné zlaté WC sedadlo.

Erdogan reagoval na výrok Kemala Kiličdarogla, politika z hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorý na sobotňajšom predvolebnom zhromaždení v Izmire kritizoval súčasné vedenie v Ankare za plytvanie a honosnosť: za nové paláce, nakúpené lietadlá i mercedesy, ako aj "zlaté sedadlá na záchodové misy".

Erdogan sa po zvolení za prezidenta vlani na jeseň presťahoval do nového paláca s viac ako 1000 miestnosťami, za čo je terčom kritiky nielen zo strany opozície. Erdogan však dnes Kiličdarogla vyzval, aby prišiel do paláca na obhliadku a zistil, aká je skutočnosť.

"Zaujímalo by ma, či bude schopný nájsť také zlaté sedadlo v niektorej z kúpeľní," vyhlásil Erdogan v nedeľu v rozhovore pre štátnu televíziu TRT. "Ak ho (Kiličdaroglu) nájde, odstúpim," vyhlásil Erdogan.

Prezidentský palác, nazývaný Ak Saray (Biely palác), je postavený na jednom z pahorkov v západnej časti Ankary, uprostred lesa vysadeného na pokyn zakladateľa moderného tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka.

Proti výstavbe tohto rozsiahleho komplexu, na ktorú bolo vynaložených 491 miliónov dolárov, sa svojho času postavili environmentálni aktivisti i súdy. Opoziční politici a novinári preto komplex veľmi často označujú za Kač-Ak Saray, keď slovo "kačak" v turečtine znamená "ilegálny".

Erdoganovi predchodcovia ako svoje sídlo používali oveľa skromnejší starší palác. Rozhodnutie súčasného prezidenta urobiť z novostavby svoje sídlo súvisí s jeho zámerom budovať "Nové Turecko".

Súčasťou Erdoganových plánov je aj presadiť zmeny v ústave a posilniť tak právomoci hlavy štátu v exekutíve. Preto potrebuje, aby ním založená Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala vo voľbách 7. júna dostatok hlasov, aby mohla v parlamente bez problémov presadiť zmeny v ústave.