Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Erdogan kritizoval EÚ za postoj k situácii v Gaze, volal aj s pápežom

Na snímke Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko dosiaľ odoslalo do Egypta desať nákladných lietadiel s humanitárnou pomocou určenou pre Gazu, uviedol turecký líder.

Ankara 26. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok kritizoval Európsku úniu za to, že stále nevyzvala na prímerie v pásme Gazy. Zároveň obvinil Západ z ľahostajnosti voči utrpeniu moslimov. TASR prevzala správu z agentúry AP.

"Koľko detí ešte musí zomrieť predtým, ako Európska komisia vyzve na prímerie... Koľko ton bômb musí dopadnúť na Gazu, kým Bezpečnostná rada OSN začne konať," povedal Erdogan v televíznom prejave. Dodal, že Západ nevidí násilie, ktoré sa odohráva v pásme Gazy, "pretože sa tam prelieva moslimská krv".

Turecko dosiaľ odoslalo do Egypta desať nákladných lietadiel s humanitárnou pomocou určenou pre Gazu, uviedol turecký líder. Podľa jeho slov do Egypta odcestovalo aj 25 tureckých zdravotníkov.

Erdogan hovoril vo štvrtok o konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas aj s pápežom Františkom. Hlave katolíckej cirkvi podľa svojej kancelárie povedal, že izraelské útoky na pásmo Gazy dosiahli úroveň "masakru" a že mlčanie medzinárodného spoločenstva je "hanbou pre ľudstvo".

Každý by mal podporovať snahy o poskytovanie "neprerušovanej pomoci nevinným civilistom" v Gaze, povedal turecký líder v telefonáte s pápežom. Zároveň zopakoval turecký postoj, že trvalé riešenie predmetného konfliktu môže byť dosiahnuté len vytvorením nezávislého palestínskeho štátu.

Vatikán uviedol, že telefonát Františka s Erdoganom bol vyžiadaný tureckou stranou a týkal sa "dramatickej situácie vo Svätej zemi.

Pápež v rozhovore "vyjadril svoju bolesť z toho, čo sa deje" a pripomenul, že Svätá stolica podporuje dvojštátne riešenie konfliktu a osobitný štatút pre mesto Jeruzalem, povedal hovorca Vatikánu Matteo Bruni.