Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Erdogan kritizoval Grécko za porušenie zmluvy upravujúcej práva menšín

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, 22. júla 2022. Foto: TASR/AP

Lausannskú zmluvu podpísala v 24. júla 1923 novozaložená Turecká republika s cieľom vyriešiť svoje nezhody s ďalšími krajinami vrátane Grécka, pripomína AP.

Istanbul 25. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu kritizoval Grécko za údajné porušovanie Lausannskej zmluvy z roku 1923, ktorá upravuje vzťahy medzi týmito krajinami, vrátane práv menšín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Erdogan vo svojom vyhlásení vydanom v deň 99. výročia podpisu tejto zmluvy obvinil Atény z oslabovania práv moslimskej menšiny v Západnej Trácii vo východnej časti Grécka. Tí tvoria približne 32 percent populácie tejto oblasti.

"Podmienky oficiálne zaznamenané v tejto zmluve sú ignorované alebo zámerne porušované," povedal Erdogan, ktorého vyjadrenia sprostredkovala AP. Turecko podľa jeho slov nemôže prijať túto situáciu, ktorá nie je zlučiteľná s dobrými susedskými vzťahmi a oddanosťou k zmluve.

Lausannskú zmluvu podpísala v 24. júla 1923 novozaložená Turecká republika s cieľom vyriešiť svoje nezhody s ďalšími krajinami vrátane Grécka, pripomína AP. Urobila tak v reakcii na prvú svetovú vojnu a Tureckú vojnu za nezávislosť (1919-1923).

Zmluva upravuje práva moslimskej menšiny v Grécku a kresťanov v Turecku po konflikte medzi týmito dvomi krajinami a následnej výmene obyvateľstva. Takisto určila podmienky Gréckej správy nad ostrovmi v Egejskom mori, ktoré sa nachádzajú pri pobreží Turecka.

Ankara nedávno tvrdila, že Grécko túto zmluvu porušuje prostredníctvom militarizácie týchto ostrovov. Atény tvrdia, že konajú v súlade s medzinárodným právom a bránia svoje územie.

Erdogan v piatok (22. júla) slovne odsúdil zatvorenie štyroch moslimských škôl v Trácii. Tento krok podľa jeho slov potvrdil "politiku diskriminácie a utláčania" gréckej vlády.