Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Erdogan obvinil členov misie OSN na Cypre z podnecovania násilností

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ozbrojené sily (OS) SR uviedli, že pri útoku neutrpel zranenia žiadny príslušník UNFICYP slovenskej národnosti.

Ankara 21. augusta (TASR) — Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil príslušníkov mierových síl OSN na Cypre z podnecovania násilností, pri ktorých cyperskí Turci zaútočili na slovenských a britských členov mierovej misie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Fyzická intervencia jednotiek OSN na území severného Cypru, ku ktorej došlo v piatok, je neprijateľná," povedal na margo incidentu Erdogan. Podľa neho "nie je legálne ani humánne brániť cyperským Turkom žijúcim v Pyle v prístupe do ich domovov".

Mierové sily OSN na Cypre predtým oznámili, že turecké sily napadli príslušníkov misie UNFICYP, ktorí sa snažili zabrániť nelegálnej výstavbe cesty zasahujúcej do demilitarizovanej zóny. K incidentu došlo pri obci Pyla, ktorej časť leží v demilitarizovanej zóne neďaleko Larnaky.

Nikózia útok v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej Cyprus odsúdila. Tvrdí, že zo strany tureckých síl ide o "organizované incidenty".

Ozbrojené sily (OS) SR uviedli, že pri útoku neutrpel zranenia žiadny príslušník UNFICYP slovenskej národnosti. OS SR zároveň odsúdili akékoľvek kroky, ktoré vedú k eskalácii napätia, a vyzvali na rešpektovanie mandátu misie OSN na Cypre. Slovensko v nej pôsobí od roku 2001.

Konanie cyperských Turkov v nárazníkovej zóne OSN na Cypre odsúdili aj EÚ, Británia, Francúzsko a Spojené štáty. V spoločnom vyhlásení vyjadrili "vážne znepokojenie nad neoprávnenou výstavbou" cesty.