Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan obvinil Izrael z genocídy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rozpráva počas jeho návštevy Chatham House v Londýne 14. mája 2018. Erdogan začal v nedeľu trojdňovú návštevu Británie. Foto: TASR/AP

Turecký prezident tiež v krajine v súvislosti s úmrtiami vyhlásil trojdňový smútok a v Istanbule na piatok zorganizoval veľký pochod.

Istanbul 15. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v súvislosti s dianím v pásme Gazy obvinil v pondelok Izrael z genocídy. Vyhlásil to v deň, kedy desiatky palestínskych demonštrantov zastrelili príslušníci izraelskej armády v blízkosti hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom, píše agentúra Anadolu.

"Izrael uskutočňuje genocídu. Preklínam túto ľudskú drámu a genocídu bez ohľadu na to, z ktorej strany pochádza, či z Ameriky alebo Izraela," povedal Erdogan počas návštevy Británie.

Turecký prezident tiež v krajine v súvislosti s úmrtiami vyhlásil trojdňový smútok a v Istanbule na piatok zorganizoval veľký pochod.

Izraelská armáda potlačila v pondelok násilné protesty Palestínčanov v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré je pod kontrolou palestínskeho militantného hnutia Hamas. Násilnosti si vyžiadali podľa predstaviteľov palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktorých citovala stanica Sky News, najmenej 58 mŕtvych a približne 2771 zranených.

Stalo sa tak po tom, ako v Jeruzaleme slávnostne otvorili veľvyslanectvo Spojených štátov presťahované z Tel Avivu.

Turecko medzitým v reakcii na presun amerického veľvyslanectva v Izraeli povolalo na konzultácie do Ankary svojich veľvyslancov z Washingtonu a Tel Avivu. Uviedol to hovorca tureckej vlády Bekir Bozdag, ktorý podľa Anadolu dodal, že turecký parlament ohľadom diania v Gaze zvolá zasadnutie.

Postup Izraela v pásme Gazy v Turecku odsúdila aj sekulárna opozícia, kurdské skupiny, ľavicové kruhy, ako aj vláda a islamistické organizácie.