Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Erdogan odvolal kontroverzného rektora prestížnej univerzity

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Študenti a pedagógovia od januára tohto roka zorganizovali množstvo protestných akcií, pri ktorých odsúdili rektorove väzby na vládu a žiadali, aby si univerzita mohla zvoliť vlastného rektora.

Ankara 15. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal rektora Bosporskej univerzity, informovala agentúra AP. Ide o reakciu na rozsiahle protesty študentov a pedagógov školy. Prezidentský výnos o odvolaní rektora bol vydaný v tureckej zbierke zákonov. Erdoganova kancelária ani odvolaný Melih Bulu záležitosť nekomentovali. AP pripomína, že univerzita sídliaca v Istanbule je považovaná za najprestížnejšiu v krajine a odvolaného rektora Erdogan sám vymenoval do funkcie pred siedmimi mesiacmi.

Právo vymenovávať rektorov univerzít aj bez súhlasu akademických senátov prezident získal po neúspešnom pokuse o štátny prevrat z roku 2016. Akademická obec vnímala zosadeného šéfa školy ako politického kandidáta bez úzkych väzieb na prestížnu vzdelávaciu inštitúciu. Bulu v minulosti kandidoval do parlamentu za Erdoganovu stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Nespokojní študenti Bosporskej univerzity podľa AP tvrdili, že pomocou nového vedenia si chcel Erdogan školu podmaniť.

Študenti a pedagógovia od januára tohto roka zorganizovali množstvo protestných akcií, pri ktorých odsúdili rektorove väzby na vládu a žiadali, aby si univerzita mohla zvoliť vlastného rektora. Niektoré z protestov sa nezaobišli bez násilností. Polícia pri nich zadržala stovky študentov a ďalších demonštrantov. Úrady dokonca podnikli u niektorých z nich domové prehliadky. Väčšina zo zadržaných bola neskôr prepustená.

Najvyšší vládni predstavitelia tvrdili, že študentov podnecujú teroristické skupiny a dokonca sám Erdogan označil protestujúcich študentov za teroristov. Agentúra AP v tejto súvislosti dodáva, že odvolanie rektora je v tomto kontexte "prekvapujúcim krokom".