Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Ofenzívu v Sýrii obnovím, ak Kurdi nebudú rešpektovať dohodu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare.

Istanbul 18. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok varoval, že Turecko na budúci utorok večer obnoví svoju ofenzívu proti kurdským bojovníkom na severovýchode Sýrie, ak sa do tohto času nestiahnu z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Citovala ho agentúra AFP.

"Ak sa sľuby do utorka večera dodržia, otázka bezpečnostnej zóny bude vyriešená. Ak dodržané nebudú, tak operácia... začne v (prvú) minútu po uplynutí 120 hodín," povedal Erdogan novinárom v Istanbule.

Ankara pristúpila k ofenzíve na severovýchode Sýrie 9. októbra po tom, ako sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare. Turecko sa ňou zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny.

Ak bude odsun, ktorý sa podľa Penceovho vyjadrenia zo štvrtkového večera už začal, zavŕšený, turecká operácia bude ukončená.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v piatok informovalo, že v severosýrskom pohraničnom meste Ras al-Ajn a jeho okolí aj napriek prímeriu naďalej pokračujú sporadické boje medzi tureckými silami a kurdskými bojovníkmi. SOHR zároveň oznámilo, že pri piatkových náletoch tureckých síl v dedine neďaleko Ras al-Ajnu prišli o život najmenej piati civilisti a 14 ďalších utrpelo zranenia.