Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Erdogan: OSN musí podstúpiť reštrukturalizáciu

Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Turecký líder podľa agentúry AP ďalej uviedol, že OSN stráca schopnosť spĺňať očakávania ľudstva prostredníctvom mieru a prosperity.

New York 25. septembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) musí podstúpiť reštrukturalizáciu, ak má uspieť, vyhlásil v utorok na 73. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký líder podľa agentúry AP ďalej uviedol, že OSN "stráca schopnosť spĺňať očakávania ľudstva prostredníctvom mieru a prosperity".

"Domnievame sa, že keď hovoríme, že svet je väčší ako päťka, stávame sa hlasom spoločného svedomia ľudskej rasy," narážal Erdogan na päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN s právom veta, teda USA, Rusko, Čínu, Britániu a Francúzsko.

Podľa agentúry Anadolu Erdogan povedal, že týchto päť štátov "zostáva nečinných voči útlaku v iných častiach sveta". Poukázal na niekdajšie "masakre" v Bosne a Hercegovine, Rwande, Somálsku, najnovšie v Mjanmarsku a "Palestíne". Odohrali sa pred očami Bezpečnostnej rady OSN, zdôraznil.