Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Erdogan otvoril nový kresťanský kostol, prvý v modernom tureckom štáte

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Nedeľná inaugurácia kostola Sýrskej pravoslávnej cirkvi sa považuje za dôležitý moment v politike tureckého prezidenta.

Istanbul 8. októbra 2023 (TASR) - Prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu slávnostnom otvoril prvý kresťanský kostol postavený s podporou vlády. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Erdogan položil základný kameň kostola v Istanbule v roku 2019. Kapacita kostola asi 17-tisícovej komunity asýrskych kresťanov je 750 veriacich.

Mor Ephrem "je prvým novopostaveným kostolom, ktorý otvoril svoje brány od založenia Tureckej republiky. Sme veľmi štastní," povedal líder asýrskej kresťanskej komunity Sait Susin telefonicky agentúre AFP. Niektoré menšie kresťanské kostoly boli v Turecku zrekonštruované a znovuotvorené len s minimálnou pozornosťou verejnosti.

Nedeľná inaugurácia kostola Sýrskej pravoslávnej cirkvi sa považuje za dôležitý moment v politike tureckého prezidenta. Erdogan bol počas svoje dlhoročnej vlády kritizovaný za premenu starobylých kostolov na mešity a za koketovanie s islamským konzervativizmom. Reagoval, že obnovuje práva zbožných moslimov v neochvejne sekulárnej republike, ktorú v roku 1923 založil Mustafa Kemal Ataturk.



"Dnes vidíme veľké problémy v mnohých častiach sveta," povedal Erdogan v nedeľu veriacim. "Ale solidaritu, ktorá sa tu dnes prejavila, považujem za veľmi dôležitú. Vždy chránime utláčaných pred utláčateľom. To je naša povinnosť," dodal.

Medzinárodné rozhorčenie však vyvolala premena ikonickej Hagia Sofia z múzea na mešitu v roku 2020. Kedysi to bola najväčšia kresťanská katedrála a UNESCO nad postupom tureckej vlády vyjadrilo "veľké znepokojenie." V tom istom roku sa to isté stalo istanbulskému kostolu Chora z byzantskej éry, čo vyvolalo kritiku Grécka. Na domácej scéne čelil Erdogan kritike za postavenie novej mešity v roku 2021 na námestí Taksim v Istanbule.