Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan počas návštevy severnej časti Cypru vylúčil ústupky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie počas svojho nedávneho pobytu v Nikózii vyhlásila, že Európska únia nikdy neprijme riešenie založené na existencii dvoch etnických štátov na ostrove Cyprus.

Nikózia 20. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok dvojdňovú návštevu samozvanej Severocyperskej tureckej republiky, ktorej nezávislosť dosiaľ uznáva iba Ankara.

Erdogan prisľúbil, že nebude robiť žiadne "ústupky", a zdôraznil potrebu riešenia na úrovni dvoch štátov pre túto ostrovnú krajinu ležiacu vo východnej časti Stredozemného mora, informovala tlačová agentúra AFP.

Cyprus je politicky a etnicky rozdelený od roku 1974, keď Turecko obsadilo jeho severnú časť v reakcii na štátny prevrat zorganizovaný Aténami podporovanou juntou usilujúcou sa pripojiť ostrov ku Grécku, pripomína AFP.

Erdogan, ktorého návšteva sa koná v čase 47. výročia tureckej invázie, na mimoriadnom zasadnutí parlamentu tohto odštiepeneckého regiónu vyhlásil, že rázne odmieta medzinárodné snahy o zjednotenie Cypru.

"Na tomto ostrove existujú dva štáty a dva národy. Preto nespravíme, a ani nemôžeme spraviť žiadne ústupky," povedal Erdogan, ktorého prejav vysielala naživo turecká televízia.

Očakáva sa, že Erdogan v utorok vykoná oficiálnu inšpekciu tureckých síl rozmiestnených v opustenom plážovom letovisku Varoša, z ktorého boli po invázii v roku 1974 vyhnaní cyperskí Gréci.

Aprílový summit pod taktovkou OSN neviedol k dohode zacielenej na obnovenie rozhovorov, ktoré sa pozastavili v roku 2017. Vodca cyperských Turkov Ersin Tatar na danom stretnutí vyhlásil, že bude vyjednávať iba o podmienkach dvojštátového riešenia.

Jeho postoj ostro odmietla prevažne grécky hovoriaca Cyperská republika, ktoré je členskou krajinou Európskej únie s účinnou kontrolou nad južnými dvoma tretinami ostrova.

Erdogan tvrdí, že "cyperskí Gréci nemajú v úmysle založiť partnerský štát" pozostávajúci z dvoch rovnocenných častí, píše AFP.

Cyperskí Gréci v roku 2004 odmietli plán OSN na vytvorenie voľnej federácie s tým, že neobsahoval jasne definované právo na návrat gréckocyperského obyvateľstva na okupovaný sever ostrova. Väčšina cyperských Turkov za túto schému hlasovala.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas svojho nedávneho pobytu v Nikózii vyhlásila, že Európska únia nikdy neprijme riešenie založené na existencii dvoch etnických štátov na ostrove Cyprus.

Von der Leyenová svojim hostiteľom poskytla záruky, že Európska únia o cyperskej otázke, ktorá trvá od roku 1974 a je jednou z prekážok v snahách Turecka stať sa členom eurobloku, hovorí stále jednotným hlasom.