Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Erdogan pre nevoľnosť prerušil naživo vysielané televízne interview

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 21. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Šesťdesiatdeväťročný turecký vodca absolvoval v priebehu utorka dovedna tri prejavy v rámci svojej kampane pred parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré krajinu čakajú 14. mája.

Istanbul 26. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok prerušil interview naživo vysielané v televízii. Vzápätí sa vrátil a ospravedlnil sa s tým, že sa u neho objavila žalúdočná nevoľnosť, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Šesťdesiatdeväťročný turecký vodca absolvoval v priebehu utorka dovedna tri prejavy v rámci svojej kampane pred parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré krajinu čakajú 14. mája. Na záver dňa mal vystúpiť naživo v spojenom rozhovore pre dve stanice, Ulke TV a Kanal 7.

Jeho televízne vystúpenie sa však začalo s viac než 90-minútovým oneskorením a následne sa po desiatich minútach uprostred otázky prerušilo. Kamera sa zatriasla a reportér, ktorý otázku položil, vstal zo svojej stoličky. Vzápätí sa vysielanie prerušilo.

Erdogan sa približne po 15 minútach vrátil a ospravedlnil sa. "Včera a dnes sme mali veľa práce. To je dôvod, prečo som ochorel na žalúdočnú chrípku," povedal.

"V jednej chvíli mi napadlo, či by to nebolo vnímané nesprávne, keby sme program zrušili. Ale sľúbili sme to. Žiadam naše i vaše publikum o odpustenie," dodal turecký prezident, ktorý vyzeral v tvári unavene a zdalo sa, že mu počas rozprávania slzili oči, píše AFP. Turecký vodca následne pred ukončením vysielania odpovedal ešte na niekoľko otázok.

Erdogan a jeho vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) dominuje tureckej politickej scéne uplynulé dve desaťročia. Kampaň pred nadchádzajúcimi voľbami však pre tureckého prezidenta predstavuje jednu z doposiaľ najväčších výziev. Podľa prieskumov totiž zaostáva za opozičným vodcom Kemalom Kiličdaroglom - spoločným kandidátom šestice strán združených v Národnej aliancii (Millet Ittifaki).

Samotný Kiličdaroglu poprial v utorok večer na sociálnej sieti Twitter po incidente v televízii Erdoganovi "len to najlepšie".