Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Erdogan privítal súhlas Hamasu s návrhom dohody o prímerí v Pásme Gazy

Na snímke Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan uviedol, že o tejto záležitosti telefonicky hovoril s politickým vodcom hnutia Hamas Ismáílom Haníjom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ankara 7. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok privítal rozhodnutie palestínskeho hnutia Hamas prijať návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy, ktorý predložili Egypt a Katar. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Erdogan uviedol, že o tejto záležitosti telefonicky hovoril s politickým vodcom hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. "Počas telefonátu som zdôraznil, že považujem za pozitívne, že Hamas prijal takéto rozhodnutie na návrh Turecka. Zdôraznili sme, že aj Izrael musí podniknúť kroky na dosiahnutie trvalého prímeria," napísal na sociálnej sieti X.

Turecký prezident je dôrazným kritikom izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Turecko v reakcii na boje v palestínskej enkláve pozastavilo obchod s Izraelom a pridalo sa k žalobe Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy.

Erdogan v pondelok vyzval západné krajiny na zvýšenie tlaku na izraelskú vládu, aby súhlasila s prímerím. Ankara sa v uplynulom období viackrát sťažovala na podporu Izraela zo strany Západu, najmä Spojených štátov.

Turecký prezident verejne podporuje Hamas, v apríli prirovnal toto hnutie k tureckým bojovníkom za nezávislosť proti západným armádam v Anatólii v 20. rokoch minulého storočia.

S návrhom dohody, ktorú predstavili sprostredkovatelia z Kataru a Egyptu, v pondelok súhlasil politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja. Nemenovaný izraelský predstaviteľ ale naznačil, že tento "zmiernený" návrh je pre Izrael neprijateľný.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari povedal, že všetky návrhy rokovaní o prepustení rukojemníkov zadržiavaných v Gaze sa skúmajú s plnou vážnosťou a súbežne pokračujú operácie izraelskej armády na územiach kontrolovaných Hamasom.