Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Erdogan sa stretne s Alijevom v azerbajdžanskej exkláve Nachičevan

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR - Michal Svítok

Erdogan viackrát počas uplynulého týždňa podporil azerbajdžanskú armádu v boji proti separatistom v Náhornom Karabachu.

Ankara/Baku 24. septembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v pondelok stretne s azerbajdžanským kolegom Ilhamamom Alijevom v azerbajdžanskej exkláve Nachičevan, ktorá je vklinená medzi Arménskom a Iránom. S odvolaním na turecké médiá o tom v nedeľu informovala agentúra AFP, uvádza TASR.

Ankara i Baku už v júli naznačili, že sa plánujú viac usilovať o otvorenie pozemného koridoru, ktorý by spojil Turecko s Azerbajdžanom cez Nachičevan a Arménsko, pričom podľa AFP ide o dlhodobý a zložitý projekt.

Avizovaná schôdzka Erdogana a Alijeva prichádza niekoľko dní po tom, ako Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad odštiepeneckým regiónom Náhorný Karabach po spustení vojenskej operácie proti tamojším arménskym separatistom.

Vo štvrtok sa konalo prvé kolo rokovaní medzi Baku a arménskymi separatistami za účasti ruského vojenského kontingentu o integrácií sporného regiónu pod správu Azerbajdžanu.

Erdogan viackrát počas uplynulého týždňa podporil azerbajdžanskú armádu v boji proti separatistom v Náhornom Karabachu.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že Azerbajdžan by sa teraz mohol snažiť využiť svoju prevahu a začať vojenské operácie v južnom Arménsku s cieľom vytvoriť územnú kontinuitu s exklávou Nachičevan.