Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Erdogan chce, aby armádne velenie a tajná služba patrili pod jeho úrad

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas prehliadky špeciálnych policajných jednotiek v Ankare Foto: TASR/AP

Čistky sa priamo dotkli už viac ako 60.000 ľudí z armády, súdnictva, štátnej správy či škôl, ktorých buď zadržali, prepustili z práce alebo dočasne zbavili funkcií pre podozrenie z väzieb na Gülena.

Istanbul 31. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu navrhol, aby sa generálny štáb tureckej armády a turecká tajná služba presunuli pod kontrolu jeho úradu. Informáciu zverejnila agentúra Anadolu.

Vyžadovalo by to schválenie ústavných zmien, povedal Erdogan, hovoriac o radikálnej reorganizácii týchto inštitúcii pre lokálnu televíznu stanicu dva týždne po pokuse o prevrat, do ktorého boli zapojené aj armádne zložky.

Podľa Erdogana bolo uväznených 10.137 z celkového počtu 18.699 zadržaných ľudí. Niektorí zo zadržaných boli prepustení.

Turecká tajná služba, známa ako MIT, v súčasnosti patrí pod úrad premiéra. Predtým, ako bol v roku 2014 zvolený za prezidenta, bol Erdogan viac ako desať rokov premiérom.

Armáda v Turecku bola historicky akousi nezávislou inštitúciou a navrhovaná zmena by mohla vniesť do armády civilný nadhľad. Erdogan navrhuje, aby pozemné sily patrili pod ministerstvo obrany.

Erdogan sa roky snažil presadiť cez kľúčovú novelu túto zmenu, ktorá by posilnila prezidentský úrad. Kritici, ktorí Erdogana obviňujú z toho, že sa stáva autoritárskym, tvrdia, že by to oslabilo parlament a znížilo kontrolu i rovnováhu vo vláde.

Turecká vláda prepustila takmer 1400 príslušníkov armády

Turecká vláda prepustila 1389 príslušníkov armády. Dôvodom je podozrenie z napojenia na tureckého duchovného v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal vinu za nedávny pokus o prevrat. Informovala o tom dnes štátna agentúra Anadolu.

K ďalším čistkám došlo krátko po tom, čo Erdogan oznámil rozsiahle zmeny v armáde - dlho považovanej za garanta sekulárnej republiky - v snahe dostať ju pod kontrolu vlády, uviedla agentúra Reuters.

Začiatkom tohto týždňa armáda prepustila "bez cti" vyše 1700 svojich príslušníkov. Medzi prepustenými je aj 149 generálov a admirálov, čo predstavuje zhruba 40 percent tureckej generality a admirality.

Čistky sa priamo dotkli už viac ako 60.000 ľudí z armády, súdnictva, štátnej správy či škôl, ktorých buď zadržali, prepustili z práce alebo dočasne zbavili funkcií pre podozrenie z väzieb na Gülena.

Erdogan oznámil, že neúspešný prevrat z 15. júla si vyžiadal 237 mŕtvych a vyše 2100 zranených.