Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Turecko má dôkazy, že útok v Ankare majú na svedomí Kurdi

Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Pri útoku spáchanom aktivovaním nálože nastraženej v aute prišlo o život 28 ľudí a ďalších vyše 60 utrpelo zranenia.

Moskva 18. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že napriek odmietaniu zodpovednosti zo strany kurdských predstaviteľov, dôkazy získané tureckými úradmi svedčia o tom, že za stredajším atentátom v Ankare sú kurdské polovojenské oddiely zo Sýrie.

Pri útoku spáchanom aktivovaním nálože nastraženej v aute prišlo o život 28 ľudí a ďalších vyše 60 utrpelo zranenia. V súvislosti s týmto útokom bolo doteraz zadržaných 14 podozrivých, informoval Erdogan, podľa ktorého polícia pátra po ďalších osobách.

Erdogan počas dnešnej návštevy na generálnom štábe tureckej armády pred novinármi vyhlásil, že stredajší útok medzinárodnému spoločenstvu znova ukazuje silné prepojenie medzi zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK) pôsobiacou v Turecku a polovojenskými oddielmi sýrskych Kurdov.

Turecko už dlho tvrdí, že kurdské milície v Sýrii a PKK sú jednou a tou istou teroristickou skupinou. Nalieha preto na Spojené štáty ako spojencov Kurdov, aby takisto uznali, že kurdské polovojenské oddiely v Sýrii sú teroristické, podobne ako PKK, ktorá figuruje na americkom zozname teroristických organizácií.

Washington však kurdské oddiely v Sýrii podporuje, keďže sa ukázali ako najúčinnejšia sila schopná vytlačiť jednotky extrémistického Islamského štátu (IS) z obsadených území. Spojené štáty preto nátlak Turecka odmietajú.

Kurdi sa tešia aj podpore Ruska, ktoré dnes prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí odsúdilo stredajší teroristický útok v Ankare ako barbarský zločin, pre ktorý neexistuje ospravedlnenie. Zdôraznilo, že organizátori útoku sa musia zodpovedať pred súdom.

Moskva okrem toho uviedla, že "tento incident opäť poukazuje na nutnosť jednoty všetkých štátov v boji proti medzinárodnému terorizmu".