Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Turecko uvalí sankcie na dvoch amerických ministrov

Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Turecko bolo podľa Erdogana od stredajšieho uvalenia sankcií americkým rezortom financií trpezlivé.

Ankara 4. augusta (TASR) - Turecko pristúpi k odvetnému kroku voči Spojeným štátom a uvalí sankcie na amerických ministrov vnútra a spravodlivosti. Ide o reakciu na sankcie Washingtonu, ktoré za zadržiavanie amerického pastora Ankarou uvalil na dvojicu tureckých ministrov.

O sankciách informoval v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, píše agentúra AP.

Turecko bolo podľa Erdogana od stredajšieho uvalenia sankcií americkým rezortom financií "trpezlivé". "Dám pokyny, aby boli zmrazené majetky amerických ministrov spravodlivosti a vnútra v Turecku, pokiaľ tam nejaké majú," povedal Erdogan v sobotu na kongrese ženského krídla Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare.

"Najmä posledný krok USA v otázke pastora Brunsona v Izmire je nevhodným krokom pre strategického partnera," dodal. Sobotňajšie vyhlásenie prezidenta Erdogana v Ankare priniesla turecká agentúra Anadolu.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila tento týždeň sankcie na dvoch vysokopostavených predstaviteľov Turecka v súvislosti s prípadom pastora Andrewa Brunsona. Toho turecké orgány zadržiavajú od roku 2016, pričom čelí obvineniam zo špionáže a činnosti spojenej s terorizmom.

Ankara označila sankcie zo strany Washingtonu za neprijateľné.