Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Turecko nikdy nedopustí vznik kurdského štátu

Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

"Z tohto hľadiska budeme pokračovať v našom boji bez ohľadu na to, čo to bude stáť," uviedol turecký prezident.

Istanbul 28. júna (TASR) - Turecký prezident Tayyip Erdogan sa nechal počuť, že jeho krajina nikdy nedovolí, aby vznikol kurdský štát, ktorého územie by zahŕňalo juhovýchod Turecka a časti severnej Sýrie. Toto jeho najnovšie vyjadrenie však pravdepodobne Kurdov rozhnevá a rozhodne pozitívne neprispeje k momentálne stagnujúcemu mierovému procesu s Ankarou, domnieva sa agentúra Reuters.

Turecko sa nedôverčivo pozerá na vojenské úspechy sýrskych Kurdov nad bojovníkmi Islamského štátu v susednej Sýrii, obávajúc sa, že by to mohlo viesť k vytvoreniu autonómneho kurdského štátu na tomto území a zároveň aj dodať odvahu 14-miliónovej kurdskej národnostnej menšine v Turecku.

"Nikdy nedovolíme založenie štátu na sýrskom severe a našom juhu. Z tohto hľadiska budeme pokračovať v našom boji bez ohľadu na to, čo to bude stáť," citovali miestne médiá Erdoganove slová, ktoré zazneli v piatok na oficiálnej večeri v Istanbule.

"Svojou činnosťou chcú (Kurdi) zavŕšiť zmenu demografickej štruktúry regiónu. Nebudeme predstierať, že to nevidíme," zdôraznil najvyšší turecký činiteľ.

Predstavitelia oficiálnej Ankary obviňujú sýrskych Kurdov, že z dedín a miest, ktoré už okupovali, vyháňajú Arabov. Kurdi však odmietajú akékoľvek obvinenia, že by sa dopúšťali etnických čistiek.