Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Erdogan varuje ropné spoločnosti, aby sa nestali hračkou Grékov

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Erdogan upozornil, že je naivné myslieť si, že Turecko si nevšíma pokusy dobrodruhov, ktorí pri pobreží Cypru hľadajú náleziská zemného plynu.

Ankara 13. februára (TASR) - Turecký prezident Recept Tayyip Erdogan v utorok varoval Grécko, Cyprus a medzinárodné spoločnosti, aby pri prieskume nálezísk plynu pri pobreží Cypru "neprekročili hranice" a nezasahovali do práv Turecka. Narážal tým na geologické práce vykonávané pri pobreží Cypru bez súhlasu tureckej komunity tohto ostrova.

Erdogan upozornil, že je naivné myslieť si, že Turecko si nevšíma "pokusy dobrodruhov", ktorí pri pobreží Cypru hľadajú náleziská zemného plynu. Pripomenul, že v oblasti pôsobia turecké lode, ktorých posádky situáciu sledujú.

"Upozorňujem zahraničné spoločnosti, ktoré sa zverili do rúk úradom gréckej časti (Cypru), aby sa nestali ich hračkou," dodal Erdogan v prejave pred poslancami vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Erdogan prišiel s týmto vyhlásením v čase, keď turecké vojenské lode bránia preprave vrtnej plošiny k pobrežiu Cypru, kde chce taliansky koncern ENI začať ťažiť zemný plyn. ENI spoločne s francúzskou spoločnosťou Total v uplynulých dňoch robili prieskum na inom nálezisku v blízkosti ostrova a narazili tam na zásoby plynu.

Turecko je proti takýmto vrtom v tejto oblasti, pričom tvrdí, že ide o popieranie práv cyperských Turkov.

Mnohí politici v Turecku okrem toho opäť obviňujú Grécko, že si robí nároky na neobývané ostrovčeky v blízkosti egejského pobrežia Turecka.

Agentúra AP v tejto súvislosti informovala, že v noci na utorok v blízkosti dvojice neobývaných ostrovčekov Imia (turecký názov Kardak) došlo k zrážke člnov pohraničnej stráže Grécka a Turecka. Okolnosti incidentu nie sú známe. Médiá informovali, že sa zaobišiel bez zranených. Za zodpovednosti zaň sa krajiny obvinili navzájom.

Na tieto malé skalnaté ostrovy v Egejskom mori si robia nárok oba štáty, pričom v roku 1996 medzi nimi kvôli tomu vypukla vážna kríza. Ozbrojenému konfliktu zabránila intervencia vtedajšie prezidenta USA Billa Clintona a generálneho tajomníka NATO Javiera Solanu.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis už v nedeľu obvinil Turecko z provokácií. Avizoval, že jeho vláda sa bude domáhať, aby Ankara prestala s porušovaním medzinárodného práva.