Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Vo vzťahoch medzi Tureckom a Gréckom by mohla nastať nová éra

Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Obe krajiny sú členmi Severoatlantickej aliancie a v posledných mesiacoch vyvinuli veľké úsilie o zníženie vzájomného napätia po ničivom zemetrasení.

Atény 12. mája (TASR) - Vo vzťahoch medzi Gréckom a Tureckom by mohla nastať nová éra, keďže obe krajiny čakajú v priebehu mája voľby. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovore pre piatkové vydanie gréckeho denníka Kathimerini, informuje agentúra DPA.

"Nepriateľstvo a nezhody dokážeme nechať bokom. Je ich už na obe krajiny príliš veľa," podotkol Erdogan, ktorý zároveň vyjadril nádej, že "voľby v Grécku a Turecku budú zároveň znamenať aj začiatok novej éry".

Turecký prezident, ktorý je pri moci už dve desaťročia, je zároveň podľa vlastných slov presvedčený, že jeho konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) vzíde z nedeľňajších prezidentských i parlamentných volieb ako víťaz.

Očakáva sa, že v Turecku pôjde o tesný súboj; prieskumy preukazujú, že opozícia má dokonca mierny náskok, píše DPA.

V Grécku sa budú parlamentné voľby konať o týždeň neskôr, 21. mája. Vo všetkých prieskumoch zatiaľ vedie súčasný premiér Kyriakos Mitsotakis.

Obe krajiny sú členmi Severoatlantickej aliancie a v posledných mesiacoch vyvinuli veľké úsilie o zníženie vzájomného napätia po ničivom zemetrasení, ktoré Turecko postihlo tento rok vo februári. K tomuto úsiliu značne prispela pomoc, ktorú Grécko poskytlo Ankare.

Generálny štáb gréckej armády uviedol, že od ničivých otrasov nedošlo k žiadnym preletom tureckých stíhačiek ponad grécke ostrovy. Len počas uplynulého roka sa uskutočnilo až 234 takýchto preletov nad gréckym územím, čo sa považuje za závažné porušenie práva na suverenitu krajiny.

Vzťahy medzi Aténami a Ankarou sú dlhodobo napäté v dôsledku územných sporov i ložísk zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora, pripomína DPA.

Samotný Erdogan i členovia jeho vlády opakovane spochybňovali suverenitu Grécka nad desiatkami egejských ostrovov vrátane dovolenkových destinácií Rodos či Lesbos. Turecký prezident dokonca opakovane hrozil možnou inváziou na grécke ostrovy, za čo si vyslúžil aj kritiku zo strany Európskej únie.