Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Erdogan vyjadril sústrasť vodcovi Hamasu za smrť synov pri nálete

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan varoval Izrael, že bude braný na zodpovednosť za "zločiny proti ľudskosti", informovala kancelária tureckého prezidenta na sociálnej sieti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ankara 10. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyjadril sústrasť vodcovi hnutia Hamas Ismáílovi Haníjovi, ktorého traja synovia zahynuli pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa televízie al-Džazíra sa nálet odohral neďaleko utečeneckého tábora aš-Šatí v blízkosti mesta Gaza, odkiaľ pochádza Haníja. Potvrdil, že obeťami sa stali jeho traja synovia Amír, Muhammad a Házim a ich niekoľko detí.

Politický vodca Hamasu obvinil Izrael, že jeho synov zabil v "duchu pomsty a vraždy". Haníja v súčasnosti žije v exile v Katare.

Izraelská armáda neskôr potvrdila, že tento útok v Pásme Gazy vykonali jej jednotky.

Erdogan varoval Izrael, že bude braný na zodpovednosť za "zločiny proti ľudskosti", informovala kancelária tureckého prezidenta na sociálnej sieti.

Turecký prezident udržiava priateľské vzťahy s Haníjom a patrí k najostrejším kritikom Izraela za jeho ťaženie v palestínskej enkláve. Vojna v Pásme Gazy vyvolal teroristický útok na juh Izraela 7. oktébra, ktoré si vyžiadal 1170 obetí, väčšinou civilistov. Dalších približne 250 rukojemníkov útočníci uniesli do pobrežnej enklávy.

Izrael v odvete spustil masívnu pozemnú a vzdušnú operáciu s cieľom zničiť Hamas. Doteraz v Pásme Gazy prišlo o život najmenej 33.500 ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.

K počtu obetí podľa Izraela výrazne prispieva Hamas, ktorý zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov, ako sú školy a nemocnice, alebo do ich blízkosti a palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je mnohými krajinami sveta považovaný za teroristickú organizáciu, to popiera.