Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdoganov poradca: Turecko by malo prehodnotiť svoje členstvo v NATO

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Yalčin Topču, ktorého slová citoval v pondelok Cumhuriyet a ďalšie turecké média, to povedal počas návštevy v kazašskom hlavnom meste Astana.

Ankara 20. novembra (TASR) - Podľa poradcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nastal čas na to, aby Turecko prehodnotilo svoje členstvo v Severoatlantickej aliancii. Yalčin Topču, ktorého slová citoval v pondelok Cumhuriyet a ďalšie turecké média, to povedal počas návštevy v kazašskom hlavnom meste Astana.

Topču sa takto vyjadril len niekoľko dní po tom, ako Turecko stiahlo 40 svojich vojakov z cvičenia NATO v Nórsku. Ako dôvod uviedlo, že portrét zakladateľa moderného tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka a meno súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli počas cvičenia na "zozname nepriateľov".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg aj nórska vláda sa následne za incident Ankare ospravedlnili. Turecko ho však označilo za jeden z "najväčších škandálov" v histórii NATO.

"Táto organizácia, ktorá sa zúčastňuje na všetkých druhov nepriateľských postojov voči svojmu členovi, nie je pre nás nevyhnutnosťou. Našou účasťou v tejto inštitúcii sa musí bezodkladne zaoberať parlament," uviedol v pondelok podľa tureckých médií Topču.