Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ERDOGAN:Rusi narušili vzdušný priestor Turecka,mali by sa ospravedlniť

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

ERDOGAN: Rusko narušilo vzby sa malo ospravedlniť Turecku za narušenie vzdušného priestoru

Ankara 26. novembra (TASR) - Rusko by sa malo ospravedlniť Ankare za utorňajšie narušenie tureckého vzdušného priestoru jeho bojovým lietadlom. V rozhovore pre televíznu stanicu CNN to dnes povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Ospravedlniť by sa mali tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor," vyhlásil Erdogan. "Naši piloti a naše ozbrojené sily si jednoducho plnili svoje povinnosti, ktoré spočívali v reakcii... na porušenie pravidiel vedenia boja. Myslím si, že v tom je podstata," povedal turecký prezident.

Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.

V reakcii na zostrelenie ruského bojového lietadla tureckou stíhačkou ruský premiér Dmitrij Medvedev svojej vláde nariadil, aby vypracovala zoznam opatrení, ktoré zahŕňajú aj zmrazenie spoločných investičných projektov s Tureckom. Medzi vládnymi opatreniami by malo byť aj obmedzenie dovozu potravín z Turecka.