Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Eskalácia násilia si vyžiadala život príslušníka mierových síl OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Objavili sa informácie aj o údajnom zajatí izraelského vojaka počas útoku, ktoré však následne poprela izraelská armáda i libanonské zdroje.

Bejrút/Jeruzalem 28. januára (TASR) - Jeden príslušník mierových síl OSN zahynul dnes na juhu Libanonu pravdepodobne v súvislosti s cezhraničnou potýčkou medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh. Podľa agentúry AP o tom dnes informoval hovorca mierových síl OSN Andrea Tenenti.

OSN podľa neho prešetruje okolnosti incidentu. Národnosť obete bezprostredne nezverejnili, podľa miestnych médií však ide o španielskeho občana.

Mierové sily UNIFIL sú na juhu Libanonu od roku 1978. Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za odpálenie strely, ktorá zasiahla izraelský vojenský konvoj. Izrael v reakcii na to vystrelil na územie Libanonu najmenej 50 delostreleckých granátov.

Hnutie vo vyhlásení uviedlo, že jeho bojovníci "zničili množstvo izraelských vozidiel, v ktorých sa viezli izraelskí dôstojníci a vojaci a spôsobili tak obete v radoch nepriateľa".

Objavili sa informácie aj o údajnom zajatí izraelského vojaka počas útoku, ktoré však následne poprela izraelská armáda i libanonské zdroje. Izrael uviedol, že incident si vyžiadal štyroch zranených vojakov.

Napätie v izraelsko-libanonskej pohraničnej oblasti stúplo v uplynulých desiatich dňoch po izraelskom nálete v Sýrii, pri ktorom zahynulo niekoľko členov Hizballáhu a jeden iránsky generál.