Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ESĽP zakázal Írsku deportovať podozrivého člena IS, píšu Irish Times

Európsky súd pre ľudské práva, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podozrivý sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) pred pár dňami. Muž sa odvolal proti rozhodnutiu írskeho najvyššieho súdu, ktorý umožnil jeho deportáciu na Blízky východ.

Dublin 31. decembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nariadil Írsku, aby nedeportovalo cudzinca, ktorý je podľa írskych úradov popredným členom organizácie Islamský štát (IS). Informoval o tom v stredu denník Irish Times.

Nariadenie zostáva v platnosti, kým vo veci nerozhodne ESĽP v Štrasburgu. Podozrivý sa obrátil na tento súd pred niekoľkými dňami. Podľa internetového vydania denníka Irish Sun sa 52-ročný muž odvolal proti rozhodnutiu írskeho najvyššieho súdu, ktorý umožnil jeho deportáciu na Blízky východ.

Michael Lynn, právny zástupca podozrivého, ktorého chcú úrady deportovať z dôvodu hrozby národnej bezpečnosti, na írskom odvolacom súde povedal, že jeho klient má plné právo na ochranu pred mučením. Vraj ho pre politické názory mučili začiatkom 90. rokov v štáte, kam ho chce Írsko vrátiť. Názov štátu ani meno dotyčného úrady nezverejnili.

Právnik ďalej povedal, že muž požiadal Írsko o štatút utečenca a má právo zostať v Írsku až do rozhodnutia v celej veci.

Denník Irish Times ale pripomenul, že muž požiadal o štatút utečenca v 90. rokoch a stiahol ju po tom, čo jeho manželka porodila a on tak dostal povolenie na pobyt.

Poradca ministra spravodlivosti Remy Farrell povedal, že cudzinec je vysokopostaveným operatívcom IS, ktorý verboval a vybavoval cestu ľuďom na účasť na "extrémistickom násilí". Farrell dodal, že keď muž žiadal o štatút utečenca, nikdy sa o mučení nezmienil.