Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko musí platiť za porušenie práva Pussy Riot na spravodlivý proces

Na archívnej snímke členky ruskej kontroverznej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová (vľavo) a Marija Aľochinová (vpravo) hovoria s Charlotte Churchovou (v strede). Foto: TASR/AP

Nadežda Tolokonnikovová a Marija Aľochinová majú právo získať od Ruska odškodné vo výške 16.000 eur.

Paríž/Moskva 17. júla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) konštatoval, že členkám punkovej skupiny Pussy Riot v trestnom konaní ohľadom ich akcie v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa uprelo Rusko ich právo na spravodlivý proces. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

ESĽP súčasne rozhodol, že Nadežda Tolokonnikovová a Marija Aľochinová majú právo získať od Ruska odškodné vo výške 16.000 eur. Jekaterina Samucevičová by mala podľa verdiktu ESĽP dostať 5000 eur. Advokátka odsúdených Irina Chrunovová okrem toho podľa agentúry Interfax uviedla, že Rusko musí zaplatiť aj 11.750 eur ako náhradu trov súdneho konania.

V uznesení súdu sa tiež uvádza, že trestné stíhanie členiek skupiny Pussy Riot a označenie nimi zverejnených videozáznamov za extrémistické, ako aj ich zákaz, sú porušením práva na slobodu názoru zakotveného v Konvencii o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Ruské ministerstvo spravodlivosti vo svojej reakcii na verdikt ESĽP podľa Interfaxu pripustilo, že sa proti nemu možno odvolá.

Skupina Pussy Riot je známa svojimi protestmi proti Kremľu a ruskej vláde. Tri z jej členiek boli v roku 2012 odsúdené na dva roky za mreže za predvolebné výtržnosti v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Pätica členiek Pussy Riot vtedy v chráme deklamovala text piesne Bohorodička, vyžeň Putina, ktorý kritizoval prezidenta Vladimira Putina aj hlavu pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, ktorý podporil Putinovu kandidatúru v prezidentských voľbách.

Odvolací súd neskôr zmenil jednej z odsúdených punkeriek - Samucevičovej - nepodmienečný trest na podmienečný. Marija Aľochinová a Nadežda Tolokonnikovová boli prepustené na amnestiu v čase, keď im do absolvovania celého trestu zostávalo len štvrť roka.

K vyneseniu a zverejneniu rozsudku ESĽP v tejto kauze došlo len deň po tom, ako bola iná štvorica členov Pussy Riot odsúdená na 15 dní väzenia za prienik na hraciu plochu štadióna v Lužnikách, keď sa tam v nedeľu hralo finále majstrovstiev sveta vo futbale.