Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ESĽP predĺžil Ankare termín na vyjadrenie sa k väznenému novinárovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žurnalista s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom je v Turecku vo vyšetrovacej väzbe od 14. februára pre údajnú teroristickú propagandu, členstvo v teroristickom zoskupení a zneužitie údajov.

Berlín 6. novembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu vyzval Turecko, aby sa do 28. novembra vyjadrilo k prípadu väzneného spravodajcu nemeckého denníka Die Welt Deniza Yücela. Súčasne Ankare oznámil, že ďalšie predĺženie lehoty na predloženie stanoviska nie je možné.

ESĽP v liste zaslanom novinárovmu advokátovi Veyselovi Okovi oznámil, že na žiadosť tureckej vlády predĺžil predmetnú lehotu až do 28. novembra. Pôvodne stanoveným krajným termínom bol 24. október, informovalo v pondelok internetové vydanie novín Die Welt.

Žurnalista s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom je v Turecku vo vyšetrovacej väzbe od 14. februára pre údajnú teroristickú propagandu, členstvo v teroristickom zoskupení a zneužitie údajov - to všetko na základe obsahu jedného z jeho materiálov.

Za uplynulých deväť mesiacov však turecká justícia nevzniesla voči Yücelovi žalobu. Sťažnosť voči väzneniu na samotke podal novinár ešte v apríli. Nielen tento prípad, ale aj zadržiavanie ďalších nemeckých občanov v Turecku má negatívny vplyv na bilaterálne vzťahy medzi Berlínom a Ankarou.