Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ESĽP: Turecko porušilo dohovor o ľudských právach blokovaním YouTube

Nová vosková socha zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka, ktorú odhalili 10.novembra 2005 v múzeu voskových figurín Madam Tussaudovej v Londýne pri príležitosti 67.výročia jeho úmrtia. Foto: TASR

Turecko je zaraďované k skupine štátov, ktoré najaktívnejšie cenzurujú web. Podobným prístupom je známa napríklad aj Čína.

Štrasburg 1. decembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) sa uzniesol, že Turecko porušilo Európsky dohovor o ľudských právach, keď zablokovalo prístup užívateľov k portálu YouTube.

Sťažnosť na ESĽP podala trojica vysokoškolských učiteľov práva v roku 2010 po tom, ako turecký súd nariadil na viac ako dva roky - od mája 2008 do októbra 2010 - zablokovať prístup k službe YouTube s odôvodnením, že niektoré dostupné videonahrávky znevažujú pamiatku prvého prezidenta moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka.

Podľa agentúry AP dnes ESĽP vo svojom rozsudku konštatoval, že rozhodnutie tureckého súdu zasiahlo právo učiteľov prijímať a šíriť informácie, čo je podľa ESĽP porušenie 10. článku Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý sa týka práve slobody prejavu.

Tureckému vedeniu sú internetové médiá už dlho tŕňom v oku: turecký parlament vlani schválil zmeny zákona, ktoré sprísňujú štátnu kontrolu internetu. Legislatíva umožňuje telekomunikačnému úradu blokovať niektoré webové stránky aj bez súdneho príkazu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prirovnal v minulosti sociálnu sieť Twitter k "nožu v rukách vraha". Twitter spolu s Facebookom boli dokonca v Turecku opakované istý čas blokované.

Turecko je zaraďované k skupine štátov, ktoré najaktívnejšie cenzurujú web. Podobným prístupom je známa napríklad aj Čína.