Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Európsky súd: Vajcia by sa na vojnovom pamätníku smažiť nemali

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo videu na internete Siňková, ako vtedajšia členka provokatívnej umeleckej skupiny, vysvetlila, že svojím činom protestovala proti plytvaniu zemným plynom.

Paríž 27. februára (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že odsúdenie študentky, ktorá si na ukrajinskom vojnovom pamätníku smažila vajcia, neporušilo jej ľudské práva.

Anna Siňková dostala trojročný podmienečný trest za to, že si smažila vajcia na hrobe neznámeho vojaka v Kyjeve v roku 2010. V tom istom čase si v areáli pamätníka dve priateľky opekali na večnom ohni špekáčiky, pripomína agentúra DPA.

Vo videu na internete Siňková, ako vtedajšia členka provokatívnej umeleckej skupiny, vysvetlila, že svojím činom protestovala proti plytvaniu zemným plynom.

ESĽP rozhodol v pomere štyroch hlasov k trom, že verdikt ukrajinského súdu síce porušil Siňkovej slobodu prejavu, ale nebol neprimeraný. Mohla využiť vhodnejší spôsob vyjadrenia svojich názorov "bez porušenia trestného práva a bez urážky pamiatky padlých vojakov", uviedol súd.

Traja sudcovia nesúhlasili a konštatovali, že išlo o legitímnu satiru. Verdikt európskeho súdu môže podľa nich "narušiť právo jednotlivcov vyjadrovať svoje názory a protesty prostredníctvom pokojných, aj keď kontroverzných, spôsobov".

Súd tiež rozhodol, že predlžovanie vyšetrovacej väzby Siňkovej nebolo riadne opodstatnené a nariadil Ukrajine, aby jej vyplatilo odškodné 4000 eur.