Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

ESĽP zamietol klimatickú sťažnosť Portugalčanov voči 33 krajinám

Ilustračná snímka Foto: TASR

Mladí Portugalci tvrdili, že ich krajina bola už v tom čase pod vplyvom klimatických zmien vrátane nárastu teplôt a mimoriadnych horúčav, ktoré sú hlavným spúšťačom lesných požiarov.

Štrasburg 9. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok vyhlásil za neprijateľnú sťažnosť skupiny mladých Portugalcov voči 33 krajinám, ktoré podľa nich neplnia svoje záväzky v boji s klimatickou zmenou. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti SR.

Návrh v prípade Duarte Agostinho podali ešte v roku 2020 šiesti mladí Portugalci, ktorí namietali voči existujúcim a vážnym budúcim vplyvom klimatickej zmeny, píše ESĽP v tlačovej správe k utorkovému rozhodnutiu.

Mladí Portugalci tvrdili, že ich krajina bola už v tom čase pod vplyvom klimatických zmien vrátane nárastu teplôt a mimoriadnych horúčav, ktoré sú hlavným spúšťačom lesných požiarov. Odvolávali sa na rôzne dokumenty či nástroje vrátane dohody z klimatickej konferencie v Paríži v roku 2015 a Dohovore o právach dieťaťa OSN.

Zodpovednosť za tieto klimatické záležitosti podľa navrhovateľov nesie Portugalsko a ďalšie členské krajiny EÚ, Spojené kráľovstvo, Nórsko, Rusko, Turecko, Švajčiarsko a Ukrajina.

Sťažnosť voči Ukrajine neskôr navrhovatelia stiahli, pripomína tlačové oddelenie MS SR. Všetky zahrnuté štáty k prípadu predložili svoje stanoviská a vyjadrila sa i Európska komisia, komisárka Rady Európy pre ľudské práva, osobitný spravodajca OSN či ďalšie inštitúcie a organizácie.

ESĽP jednohlasne rozhodol, že sťažnosť šiestich Portugalcov je neprijateľná. Takisto je neprípustná aj vo vzťahu k Portugalsku z dôvodu nevyčerpania vnútroštátnych prostriedkov nápravy, pretože navrhovatelia v tejto krajine nepodnikli žiadne právne kroky. Rozhodnutie súdu je konečné.

Portugalci narodení v rokoch 1999 až 2012 uviedli, že sú vystavení riziku ujmy v dôsledku klimatickej zmeny a toto riziko by malo počas ich života ešte narastať. Tvrdili, že ich generácia je obzvlášť zasiahnutá klimatickou zmenou, vzhľadom na ich vek, a narušenie ich práv je významnejšie ako v prípade predchádzajúcich generácií.