Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

ESĽP žiada Turecko o vysvetlenie dočasného zadržania vyše 500 sudcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ESĽP v pondelok v tlačovom komuniké upozornil, že v rôznych termínoch bol všetkým 546 sťažovateľom, povolaním sudcovia, pozastavený výkon funkcie z dôvodu, že boli členmi organizácie FETO.

Brusel/Štrasburg 3. júna (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), súdna inštitúcia Rady Európy (RE), požiadal tureckú vládu o vysvetlenie 546 sťažností, ktoré jej boli predložené v súvislosti s dočasným zadržaním sudcov, v rámci kampane, ktorú vláda rozbehla po neúspešnom vojenskom prevrate z júla 2016.

ESĽP v pondelok v tlačovom komuniké upozornil, že v rôznych termínoch bol všetkým 546 sťažovateľom, povolaním sudcovia, pozastavený výkon funkcie z dôvodu, že boli členmi organizácie FETO. V terminológii používanej tureckými orgánmi je FETO skratkou, ktorá označuje teroristickú organizáciu Fethullaha Gülena, moslimského duchovného žijúceho v americkom exile, ktorého Ankara obviňuje z pokusu o štátny prevrat.

Súdna inštitúcia so sídlom v Štrasburgu spresnila, že všetci sudcovia, ktorí podali sťažnosť, boli zadržaní a následne aj umiestnení do predčasnej väzby. Ich námietky proti týmto rozhodnutiam boli zamietnuté. ESĽP pripomenul, že zadržaní sudcovia sa skúšali brániť cez individuálne odvolania, ktoré však turecký ústavný súd vyhlásil za neprípustné. Naopak, turecké súdy ich obvinili z členstva v teroristickej organizácii a trestné konania proti nim stále prebiehajú.

Európsky súd pre ľudské práva 17. mája informoval o všetkých 546 sťažnostiach zodpovedné úrady v Ankare, aby turecká strana mohla predložiť písomné pripomienky. Súd v Štrasburgu následne rozhodne o prípustnosti týchto sťažností.

Turecké úrady po neúspešnom vojenskom puči v polovici júla 2016 spustili bezprecedentnú kampaň čistiek proti údajným stúpencom Fethullaha Gülena v štátnej správe, ako aj proti kurdským a opozičným politikom a kritikom z médií. Úrady v rámci čistiek zatkli desaťtisíce ľudí.

K 1. marcu ESĽP evidoval okolo 3250 sťažností týkajúcich sa opatrení, ktoré Ankara prijala po pokuse o štátny prevrat.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)